Guvernul va recalcula 180.000 de pensii speciale, din care doar 15% vor scadea, respectiv cele care sunt mai mari de 3.000 de lei, a anuntat premierul Emil Boc dupa aprobarea Legii pensiilor.
Potrivit lui Boc, in Romania exista in prezent 5,8 milioane de pensionari, din care 180.000 (fosti politisti, militari, magistrati sau angajati ai serviciilor speciale) beneficiaza de pensii speciale. "Pentru 85% din cei care sunt cu pensii speciale, acestea nu scad. Pentru 15% dintre cei care sunt cu pensii speciale si care nu au la baza principiul contributivitatii - acolo vor scadea. (...) Scaderile de pensii speciale au loc acolo unde pensia a fost stabilita a fi 80% din veniturile pe care le-a avut o persoana in ultima luna de activitate", a spus prim-ministrul.

Boc a declarat ca statul va economisi intre 500 si 800 de milioane de euro in urma recalcularii pensiilor speciale, potrivit NewsIn.

Ministru Muncii, Mihai Seitan, a precizat ca in urma simularilor facute cu privire la recalcularea pensiilor fostilor angajati din Armata, Justitie si servicii speciale, pensiile cu o valoare de pana la 3.000 de lei raman la aceeasi valoare. In ceea ce priveste pensiile de peste 3.000 de lei, suma redusa va creste direct proportional cu valoarea pensiei. Seitan a spus ca, de exemplu, o pensie de 5.000 de lei va ajunge la 4.500 de lei in urma recalcularii.

Proiectul de Lege va fi promovat in Parlament in regim de urgenta, urmand ca recalcularea sa se faca in termen de cinci luni de la intrarea in vigoare a actului normativ.

Seful Executivului a declarat ca aprobarea unei Legi unice a pensiilor este necesara in contextul in care, in 2009, au fost virate de la bugetul de stat catre bugetul de pensii 1,5 miliarde de euro, iar in 2010 suma virata va fi de 1,7 miliarde de euro. Bugetul de pensii reprezinta 8% din PIB, a spus Boc. Prim-ministrul a precizat ca noua Lege a pensiilor va opri pensionarile abuzive pe caz de invaliditate - care au crescut cu 50% intre 2001 si 2009, de la 600.000 la 900.000 - dar si pensionarile anticipate. In cazul pensionarilor anticipate, premierul a spus ca, desi legislatia in vigoare prevede ca varsta de pensionare pentru femei este de 58 de ani si cea pentru barbati de 63 de ani, varsta reala medie de pensionare este de 54,7 ani.

In prezent, regimul pensiilor este reglementat de 80 de acte normative, a mai spus Boc.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri