Rata anuala a inflatiei a atins 5,2% in ianuarie, peste asteptarile analistilor si in ciuda optimismului manifestat de Banca Nationala a Romaniei, care sustinea ca procesul dezinflationist se va relua.
Inflatia a depasit asteptarile analistilor in ianuarie, urcand la 5,2%, de la 4,74% in decembrie, ca urmare a scumpirii tutunului, a energiei electrice si a combustibililor, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Analistii estimau ca rata anuala a inflatiei s-a plasat in ianuarie in intervalul 4,5-5%, in principal ca urmare a majorarii accizelor.

Preturile de consum au crescut in ianuarie cu 1,68% fata de cele din decembrie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,2%, bunurile alimentare, cu 0,43%, iar tarifele la servicii, cu 0,36%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

In 2010, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,39%, marfurile nealimentare de 44,72%, iar serviciile cantaresc 17,89%.

"Comparand ponderile utilizate in anul anterior cu cele curente, se observa o crestere a ponderii marfurilor nealimentare, concomitent cu scaderi usoare la marfurile alimentare si servicii", precizeaza INS.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in prima luna din 2010 la tutun si tigari (13,87%), energie electrica (4,2%), combustibili (3,42%) carti, ziare si reviste (2,12%). Preturile la categoria "alte servicii" au crescut cu 11,4%.

In general, in ianuarie, alimentele s-au scumpit usor, dar au existat si exceptii. Astfel, cartofii au costat cu 2,05% mai mult decat in decembrie, ouale s-au scumpit cu 1,78%, fructele proaspete, cu 1,73%, si laptele de vaca, cu 1,37%. Singurele alimente care s-au ieftinit au fost citricele si fructele meridionale, cu 0,52%, fasolea boabe si alte leguminoase, cu 0,37%, si zaharul, cu 0,01%.

Pe partea de marfuri nealimentare, in afara de tutun si tigari, energie electrica si combustibili, s-au mai scumpit semnificativ si medicamentele, cu 0,81%. Autoturismele si piesele de schimb s-au ieftinit ceva mai pronuntat, cu 0,99%.

La servicii, chiriile au scazut in ianuarie, cu 0,2%. Transportul aerian a costat cu 1,89% mai putin decat in decembrie, iar abonamentul telefonic, cu 1,87%.

Cresterea medie a preturilor de consum
din intervalul februarie 2009 - ianuarie 2010 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a coborat in ianuarie la 5,5%, de la 5,6% in decembrie, iar inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a coborat la 5,4%, de la 5,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri