Productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut in decembrie cu 8,3% fata de aceeasi luna din 2008, intarind avansul din noiembrie, insa pe intreg anul 2009 declinul a fost de 5,7%, a anuntat Institutul National de Statistica (INS), potrivit NewsIn.
In noiembrie, productia industriala, ajustata, crescuse cu 3% fata de aceeasi luna din 2008, dupa 13 luni consecutive de declin.

In ultima luna a anului trecut, industria prelucratoare a sporit cu 15,2%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 14,9%, in timp ce industria extractiva a scazut cu 15%.

Pe marile grupe industriale, au fost inregistrate cresteri in industria bunurilor de capital (+35,5%), in industria bunurilor intermediare (+12,3%) si in industria energetica (+10,8%). In schimb, industria bunurilor de folosinta indelungata a raportat o scadere de 14,4%, iar cea a bunurilor de uz curent, de 6,9%.

In serie bruta, cresterea productiei industriale din decembrie a fost mai pronuntata, de 11,6%, fata de nivelul din luna similara din 2008.

Fata de noiembrie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in decembrie cu 0,5%, ca urmare a declinului de 2% din industria extractiva si de 1,3% din industria prelucratoare. In schimb, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 1%.

Pe marile grupe industriale, industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 7,5%, industria bunurilor de capital, cu 5,3%, iar industria bunurilor intermediare, cu 2,4%, in timp ce industria energetica si cea a bunurilor de uz curent au avansat cu 4,6%, respectiv 3%.

In serie bruta, productia industriala a scazut in decembrie cu 12,9% fata de luna anterioara.

In 2009, productia industriala ajustata a scazut cu 5,7% fata de nivelul inregistrat in 2008, ca urmare a scaderilor din industria extractiva si industria prelucratoare, cu 11,8%, respectiv cu 7,1%. Pe de alta parte, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionata a crescut cu 5,9%.

Pe marile grupe industriale cele mai multe categorii de bunuri au inregistrat scaderi, cele mai importante fiind in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 15,7%, industria bunurilor intermediare, de 9,5%. Industria bunurilor de uz curent s-a redus cu 8,4%, iar productia de bunuri de capital, cu 1,1%. In schimb, industria energetica a avansat cu 0,3%, in termeni ajustati.

In serie bruta, declinul pe ansamblul anului trecut a fost de 5,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri