Romania va iesi din recesiune cu intarziere fata de alte tari si va depinde de ce se intampla in Uniunea Europeana si in alte economii mari, in sensul revenirii increderii investitorilor, declinul PIB de 7,2% din 2009 dupa un avans de 7,1% in 2008 marcand o aterizare fortata a economiei romanesti.

"Economia a scazut cu 7,2% in 2009, dupa o crestere cu aproape acelasi procent in 2008. Am avertizat intens asupra unei posibile aterizari dure, mai ales in 2007 si 2008, cand cresterea economica nu era sustenabila, dar mesajele noastre nu au fost preluate", a spus consilierul guvernatorului bancii centrale, Lucian Croitoru, la The Money Channel.

"Pentru multi de la BNR si pentru guvernator nu e o surpriza (contractia economica, n.r.), noi am avetizat ca primul semestru din 2010 ar putea arata recesiune in continuare, cifra de 6,6% pe minus in trimestrul IV arata ca perioada in care criza financiara afecteaza Romania este mai lunga decat estimarea initiala. (...)", a explicat Croitoru, potrivit NewsIn.

El a adaugat ca, odata cu reinstituirea increderii in tarile importante ale lumii, investitorii vor reveni si in Romania, cu conditia ca masurile luate de guvern sa nu sperie investitorii.

"Iesirea Romaniei din criza este foarte mult dependenta de ce se intampla in Uniunea Europeana si in alte tari de pe glob. Nu atat cresterea economica din acele tari conteaza, cat refacerea increderii. Daca se va reinstitui increderea in tarile dezvoltate de pe planeta atunci Romania va fi beneficiarul acesteia. (...) Se cam stiu masurile care trebuie luate in acest sens (pentru revenirea increderii investitorilor, n.r.). Orice inovatie in acest domeniu va crea dezechilibre si neincredere", a subliniat Croitoru.

Oficialul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a adaugat ca, pentru 2010, se asteapta la o redresare timida a economiei romanesti, miscare ce ar urma sa influenteze si deficitul de cont curent.

"In prima parte din 2010 vom vedea in continuare semne de recesiune, dar vor fi mult diminuate fata de trimestrul IV din 2009. (...) Deficitul de cont curent foarte mic inregistrat in 2009 reflecta scaderea economiei romanesti. De cate ori economia creste deficitul tinde sa se mareasca. In 2010, vom avea o crestere relativ timida, (...) cred ca va avea loc o usoara deteriorare a deficitului de cont curent in 2010", a mai spus Croitoru.

Economia Romaniei va avea doua motoare: mai intai cel al exporturilor nete si apoi cel al cererii interne


Croitoru a identificat exporturile nete drept principalul motor de crestere a economiei Romaniei in perioada urmatoare, motor ce va fi urmat ulterior de cel al consumului intern.

"Primul motor de crestere economica va fi cel al exporturilor nete. Industria prelucratoare, care furnizeaza foarte mult din exporturi, arata ca sistemul deja s-a aprins si este doar o chestiune de retragere inteleapta a stimulilor in tarile din afara Romaniei. Al doilea motor va fi cererea interna, in special consumul. Se va relua imediat ce vor fi intrari de capital in Romania", a mai spus consilierul guvernatorului bancii centrale.

Croitoru a mai spus ca iesirea pe pietele externe printr-o emisiune de eurobonduri este o idee buna, chiar daca au crescut costurile, ca urmare a temerilor referitoare la situatiile din Grecia, Portugalia, Spania si chiar Italia.

"Costurile imprumuturilor au crescut. (...) Pe de alta parte e bine sa fii prezent in piata pentru ca lumea stie de tine. Daca esti uitat, de asemenea, costurile cresc", a mai spus consilierul guvernatorului bancii centrale.

In ce priveste acordul cu Fondul Monetar International, in sensul transformarii acestuia din stand-by agreement in precautionary agreement, adica Romania sa dispuna de banii de la FMI doar daca are nevoie de ei, Croitoru a avertizat "sa nu intram in zona euforica".

Cat priveste inflatia, Croitoru a apreciat ca influenta majorarii accizelor se va mai resimti doar in februarie. Inflatia din ianuarie a accelerat la 5,2%, ca urmare a majorarii accizelor la tutun, electricitate si combustibili.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si