Executivul a decis sa elimine, din 2006, restrictiile privind accesul investitorilor nerezidenti la titlurile de stat, angajament asumat de autoritatile romane in negocierile de aderare la Uniunea Europeana la capitolul "Libera circulatie a capitalurilor".

Astfel, s-a modificat, printr-un proiect de Lege adoptat in sedinta din 3 noiembrie, Ordonanta Guvernului nr. 66/1997 privind regimul investitiilor straine in Romania, realizate prin cumpararea de titluri de stat.

Noile reglementari stabilite prin acest proiect de lege vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2006.

Actul normativ stabileste ca investitorii nerezidenti vor putea achizitiona titluri de stat de pe piata primara prin dealerii primari, in conformitate cu reglementarile in vigoare privind tranzactiile cu titluri de stat.

De asemenea, proiectul de Lege elimina prevederea din legislatia actuala potrivit carora participarea investitorilor nerezidenti pe piata titlurilor de stat este autorizata prin prospectul de emisiune.

Este eliminata si prevederea care precizeaza ca Ministerul Finantelor Publice va indica, prin ordin al ministrului, acele serii de titluri de stat deschise participarii investorilor nerezidenti.

Potrivit noilor reglementari, tranzactionarea titlurilor de stat pe piata secundara poate fi efectuata de catre persoanele nerezidente in Romania prin intermediarii pietei secundare a titlurilor de stat in conformitate cu reglementarile in vigoare.

Proiectul de Lege modifica Ordonanta Guvernului nr. 66/1997 privind regimul investitiilor straine in Romania, realizate prin cumpararea de titluri de stat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 18 octombrie 2001.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cum ai putea sa investesti in cladiri de birouri cu doar 1.000 euro