Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, a solicitat sprijinul parlamentarilor ieseni pentru construirea unui pod rutier peste Prut, pe raza comunei Ungheni.

Simirad a subliniat, in cadrul unei intalniri cu parlamentarii ieseni, ca acest proiect a fost discutat cu autoritatile din Republica Moldova cu ocazia vizitei delegatiei Romaniei la Chisinau din urma cu cateva saptamani. Seful CJ a precizat ca drumul pana la granita, de circa cinci kilometri, va fi finantat din bugetul CJ, dar trebuie mai intai ca acesta sa fie transformat din drum judetean in drum national. Simirad a cerut parlamentarilor sa faca lobby la ministrul Transporturilor Radu Berceanu pentru realizarea podului.

Prezent la intalnire, deputatul PDL Nicusor Paduraru a subliniat ca Ministerul Transporturilor si Ministerul de Externe au fost informate asupra proiectului, iar in perioada urmatoare va purta o discutie cu ministrul de Interne, Vasile Blaga, pentru deschiderea punctului vamal, scrie NewsIn.

Consiliul Judetean Iasi are in plan o serie de proiecte transfrontaliere, printre acestea numarandu-se crearea unei "zone libere" pe raza unor comune de granita pentru a permite operatiuni de procesare a marfurilor din Republica Moldova fara taxe vamale costisitoare, organizarea unui birou de afaceri al judetului Iasi ca reprezentanta permanenta a intereselor de afaceri ale industriilor creative iesene sau crearea unor circuite turistice transfrontaliere in domeniul turismului monahal si viticol.

De asemenea, CJ Iasi intentioneaza sa realizeze un proiect de amenjare a bazinului raului Prut prin construirea de mici lacuri de acumulare si microhidrocentrale, dezvoltarea de mici capacitati de producere a energiei din biomasa la nivel de colectivitati rurale din zona de granita si oferireea de burse educationale si stagii de practica in institutiile din judetul Iasi catre absolventii de top din Republica Moldova.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Judetul Cluj, promovat in Republica Moldova