Astfel, Asociatia Romana a Bancilor (ARB), Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si Asociatia Nationala a Importatorilor si Exportatorilor (ANEIR) propun reducerea nivelului provizioanelor constituite de banci si grabirea platii obligatiilor restante ale statului fata de companii, ca masuri de reluare a creditarii si a stimularii mediului de afaceri, potrivit unei analize realizate de catre cele trei institutii.
Astfel, ARB, AOAR si ANEIR au evaluat principalele dificultati care ingreuneaza activitatea mediului de afaceri, stabilind o serie de masuri necesare pentru sustinerea companiilor si reluarii cresterii economice.

Pe langa reducerea nivelului provizioanelor constituite de catre banci, cele trei institutii doresc si o reexaminare a legii insolventei si introducerea de masuri suplimentare care sa impiedice manifestarea unor abuzuri care reduc gradul de incredere in relatia dintre banci si companii.

De asemenea, AOAR, ARB si ANEIR vor sustine cererea ca autoritatile publice centrale si locale sa plateasca in termen de maxim 90 zile obligatiile restate catre companii, urmand ca pe viitor sa incerce sa respecte masura anticriza propusa de Comisia Europeana, adica statul sa isi plateasca in maxim 30 zile datoriile catre companii.

"Se propune realizarea in maxim 60 de zile a unui Registru National care sa specifice datoriile pe care le are statul catre companii si datele la care urmeaza sa se faca platile. Acest instrument este apreciat a contribui la cresterea transparentei activitatii autoritatilor centrale si locale si la cresterea gradului de incredere a sistemului bancar fata de activitatea companiilor, mai ales in ceea ce priveste examinarea bonitatii acestora la acordarea sau reesalonarea unor credite", se mai arata in comunicatul celor trei institutii.

Totodata, institutiile cer si adopatarea de masuri concrete si transparente privind utilizarea rapida si eficienta a capacitatii de garantare de catre guvern a unor credite bancare necesare cofinantarii proiectelor publice sau private pentru care sunt incheiate contracte cu autoritatile de management.

"ARB, AOAR si ANEIR cred in posibilitatea redresarii economiei Romaniei incepand cu anul 2010, in conditiile in care dialogul intre diferite parti interesate este unul autentic si continuu, iar masurile convenite se reglementeaza si se pun in aplicare in timp util", se mai arata in comunicat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri