Dupa liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei, la 1 aprilie a.c., in Romania au intrat capitaluri speculative de circa 2 miliarde de euro, estimeaza specialisti din mediul bancar autohton. Acestia apreciaza ca un sfert din aceasta suma, respectiv 0,5 miliarde de euro, deja au iesit din tara. Reamintim ca la sfarsitul anului trecut, reprezentantii autoritatilor apreciau nivelul capitalurilor speculative ce urmau sa intre in tara la aproximativ 5 miliarde de euro. La acea vreme, unii dintre reprezentantii autoritatilor afirmau ca din cauza intrarii unui astfel de volum de capitaluri speculative, cotatia euro urma sa coboare la 26.000 lei.

Reducerea ratei inflatiei de la 9,3% - valoarea inregistrata la finele anului trecut - pana sub 2% va fi mult mai dificila decat reducerea acestui indice de la peste 100% la o singura cifra, apreciaza expertii bancari. Daca acestia estimau pana acum ca in Romania s-ar putea inregistra o inflatie mai mica de 2% in 2008 sau 2009, in prezent, se estimeaza ca aceasta valoare ar putea fi inregistrata in 2010.

Pana la efectuarea unor calcule referitoare la rata inflatiei in urmatorii cinci ani, estimarile referitoare la valoarea acestui indice chiar anul viitor urmeaza sa fie corectate. Unul dintre motivele principale este cresterea preturilor administrate. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat in luna august a acestui an ca pentru 2006 si-a propus o tinta de inflatie de 5%, cu o "marja de eroare" de plus/minus 1%. Din momentul in care BNR a anuntat aceasta tinta, in baza unei serii de calcule, reprezentantii Executivului au mai anuntat cateva majorari ale preturilor administrate. Una dintre acestea este marirea tarifelor practicate la gazele naturale, despre care se stie ca va fi semnificativa, dar procentul nu a fost inca stabilit.

Potrivit ultimelor declaratii ale ministrului economiei, Codrut Seres, aceasta marire de tarife va fi anuntata dupa 15 noiembrie. In consecinta, dupa ce Guvernul va anunta toate majorarile de preturi administrate care vor fi efectuate in 2006, exista posibilitatea ca specialistii BNR sa refaca calculele si sa revizuiasca si tinta de inflatie pe 2006. De altfel, si tinta de inflatie anuntata initial pentru acest an a fost revizuita, dupa ce angajatii bancii centrale au realizat ca "s-au pacalit" cu reviziunile ratei inflatiei pentru lunile din primavara.

In ceea ce priveste reducerea ratei inflatiei sub 2%, mai apar si alte influente, determinate de evolutia tarifelor practicate la servicii. In anii urmatori, preturile serviciilor se vor alinia la cele practicate in tarile UE, iar aceste majorari vor contribui la presiunile inflationiste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri