"Bugetul general consolidat a inregistrat un usor deficit bugetar in luna ianuarie, in apropiere de zero, respectiv 0,03% din PIB, insa este posibil ca in urma centralizarii tuturor datelor, in 25 februarie, sa inregistram un usor excedent bugetar. Am centralizat pana la aceasta data doar cinci categorii de venituri si urmeaza sa mai primim rezultatele companiilor care se autofinanteaza", a precizat Gherghina.

Secretarul de stat din Ministerul Finantelor a adaugat ca "exercitiul financiar din luna ianuarie este unul bun pentru ca in aceasta luna se incaseaza impozitul pe profit si pentru ca impactul cheltuielilor cu salariile a fost mai mic, ca urmare a reducerii fondului de salarii din luna decembrie cu 15%".

In general, Romania deschide anul cu un buget usor excedentar in luna ianuarie, dupa care intra pe deficit. Astfel, in ianuarie 2009, veniturile au fost mai mari decat cheltuielile cu 1,64 miliarde lei, echivalentul unui excedent bugetar de 0,3% din produsul intern brut (PIB).

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, declara pe 11 februarie ca veniturile bugetare realizate in ianuarie au reprezentat 98,5% din suma programata si nu sunt probleme cu privire la incasari sau plati si ca finantele au putut finanta "cu costuri reduse necesarul de roll over si de finantari noi".

"Nu am motive reale sa ma ingrijorez de incasarile bugetare. Ianuarie a fost o luna normala si am incasat plati aproape cat ne-am propus. N-am avut nici o problema cu platile, incasarile si cash flow-ul trezoreriei", a spus Vladescu.

Cheltuielile bugetare din luna ianuarie au fost gestionate de Ministerul Finantelor pe baza legii 500 din 2002, in lipsa unui buget votat de Parlament, lege ce prevede ca in cazul in care "legile bugetare nu au fost adoptate cu cel putin 3 zile inainte de expirarea exercitiului bugetar, Guvernul indeplineste sarcinile prevazute in bugetul anului precedent, limitele lunare de cheltuieli neputand depasi de regula 1/12 din prevederile bugetelor anului precedent".

Romania s-a angajat sa se incadreze in acest an intr-un deficit bugetar de 5,9% din PIB, dupa ce in 2009 deficitul bugetului general consolidat a fost de 36,4 miliarde lei, sau 7,2% din produsul intern brut, usor sub tinta convenita cu Fondul Monetar International (FMI) in cadrul acordului stand-by, de 7,3% din PIB.