Acciza minima pentru 1.000 tigarete creste la 90 euro din 2018

Consiliul Uniunii Europene (UE) a decis cresterea accizei minime la tigari de la 64 euro la 90 euro pentru 1.000 de tigarete din 2014, insa mai multe tari, printre care si Romania, au o perioada de tranzitie pentru alinierea la aceasta directiva pana la 1 ianuarie 2018.
Astfel, Romania, Bulgaria, Grecia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria si Polonia - tari care nu au ajuns sau au atins recent nivelul accizei minime de 64 euro/1.000 tigarete - vor putea stabili aranjamente tranzitorii pentru conformarea la noua directiva, se arata intr-un comunicat publicat de Consiliu.

In Romania, acciza a crescut de la 1 ianuarie 2010 la 74 euro pentru 1.000 tigarete, dupa ce anul trecut urcase cu 14 euro in doua etape.

Reforma propusa de Consiliul UE are rolul de a asigura un nivel mai ridicat de protectie a sanatatii umane, prin cresterea accizei minime la tigarete, coroborata cu alinierea graduala a accizei pentru tutun taiat fin. Acciza minima va cantari cel putin 60% in pretul mediu de vanzare a tigarilor fata de 57% in prezent.

Directiva impune si numeroase restrictii cantitative in ce priveste tigarile.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri