"Intre 2006 si 2008 am avut un model de crestere bazat pe consum si foarte putin sau deloc pe exporturile nete, ceea ce s-a dovedit nesustenabil, nu numai pentru Romania, ci si pentru SUA sau Spania. Avem nevoie de un nou model de crestere economica prin promovarea exporturilor", a explicat Valentin Lazea (foto), informeaza NewsIn.

El a mai spus ca, in contextul in care Europa ar urma sa devina o zona exportatoare de servicii in viitorul apropiat, si Romania ar trebui sa se alinieze acestei tendinte.

"Romania ar trebui, mai degraba repede decat incet, sa se alinieze tendintei de export a serviciilor, nu doar a marfurilor. Turismul si transportul international ar putea deveni valori in acest sens", a precizat Lazea, adaugand ca desi acum cele doua domenii sunt intr-o situatie mai proasta decat cele din alte tari din jurul Romaniei, odata cu valorificarea lor ele vor deveni importante surse de castig.

"Probabil ca nu stiti, dar Romania este in top 20 in ce priveste reteaua de cai ferate, lungimea conductelor sale de transport este mai mare decat in Norvegia, iar caile fluviale navale sunt mai lungi decat in Marea Britanie. De asemenea, turism nu inseamna doar plaja la Marea Neagra, ci si turism religios, cultural si sportiv. Pe viitor, Ministerul Transporturilor si Ministerul Turismului ar trebui sa apeleze la expertiza consilierilor economici pentru promovarea acestor domenii in strainatate", a mai spus Lazea.