"Pensia medie a procurorilor si a judecatorilor este de 8.529 lei si din aceasta suma doar 20%, respectiv 1.709 lei, reprezinta valoarea reala a pensiei. Asa statul completeaza restul pensiei de aproape 80%. Aceasta situatie va fi rezolvata in urma recalcularii pensiilor, urmand ca magistratii sa castige de patru ori mai putin", a spus Seitan, potrivit NewsIn.

Ministrul Muncii a adaugat ca, in aceasta situatie se regasesc si diplomatii, functionarii publici parlamentari si fostii angajati ai Curtii de Conturi, ale caror pensii sunt calculate la valoarea de 80% din ultimul salariu.

Proiectul legii pensiilor va intra in dezbaterea Senatului saptamana viitoare si se asteapta ca legea pensiilor sa treaca de Parlament in prima jumatate a anului, urmand ca ulterior, timp de cinci luni, sa aiba loc procesul de recalculare a pensiilor. Mihai Seitan (foto) a mai precizat ca noua lege unitara a pensiilor se va aplica de la 1 ianuarie 2011.

Ministrul a precizat ca este nevoie de o noua lege a pensiilor intrucat daca se va merge pe acelasi sistem, deficitul bugetului de pensii ar ajunge la 6% din produsul intern brut (PIB) in 2025, iar acest lucru este "inadmisibil si imposibil de sustinut financiar".

"Acest sistem a devenit inechitabil si a creat foarte multe brese, subsisteme sau sisteme conexe care isi trateaza pensiile bazandu-se pe contributiile platite de altii", a mai spus Seitan.