Exporturile Romaniei ar putea creste in acest an cu 4-5%, iar un avans de doua cifre ar putea avea loc abia din 2013, a spus presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu.
"In 2010, exporturile ar putea sa creasca cu 4-5%. Scaderea din 2009 pare sa fi afectat mai mult activitatea, iar pana in 2013 nu sunt perspective sa revenim la o crestere de doua cifre", a explicat Ghizdeanu, scrie NewsIn.

El a adaugat ca Romania a avut scaderi importante ale exportului in spatiul extracomunitar.

La randul sau, Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor Romani (ANEIR) si copresedinte al Consiliului de Export, a spus ca spera ca in 2010 firmele exportatoare sa reuseasca sa recupereze macar jumatate din pierderea de 4 miliarde euro intregistrata anul trecut.

Pe de alta parte, presedintele Eximbank, Ionut Costea, a declarat ca banca are 80 de produse, in special pentru exportatori de tip finantari, garantii si asigurari, iar in opinia sa printre pietelele importante pentru export ar trebui sa se numere si Siria, Liban si Egipt.

"Mai multe firme vin la noi si incearca sa reia contactele pe care le aveau acolo (Siria si Liban n.r), inclusiv in Egipt", a spus Costea.

"In 2009, valoarea garantiilor acordate de Eximbank a crescut de patru ori fata de 2008, iar cea a finantarilor cu 100%, in special pentru industria chimica, a mobilei si a constructiilor de masini", a adaugat presedintele Eximbank.

Relansarea creditarii este vazuta drept un motor pentru redresarea economica a Romaniei de catre presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

"Creditarea a fost anul trecut la un nivel de avarie pentru ca au fost banci care au redus sau au oprit acordarea de imprumuturi. Imbunatatirea climatului de incredere intre sistemul bancar si mediul de afaceri ar putea duce la relansarea creditarii si la relansarea economica", a spus Ghetea. El a mai precizat ca pentru acest an se asteapta la o crestere in jur de 0% a creditarii, fata de scaderea de 3,6% in 2009.

Printre propunerile pe care ARB le vede benefice pentru reluarea creditarii se numara reducerea provizioanelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri