"La sfarsitul anului 2009, portofoliul activ al Romaniei se afla pe pozitia a cincea in cadrul regiunii Europa si Asia Centrala, dupa Turcia, Azerbaijan, Kazahstan si Ucraina. Portofoliul curent finantat de BM in Romania consta din 13 imprumuturi active, in valoare de 1,13 miliarde de dolari, la care se adauga o gama larga de activitati de natura analitica si consultativa", se arata in comunicatul publicat Ministerul Finantelor Publice (MFP), scrie NewsIn.

Intre 1991 si 2009, Banca Mondiala a sprijinit 55 de operatiuni in Romania, de 6 miliarde dolari.

In prezent, portofoliul de proiecte al Bancii in Romania contine proiecte implementate de ministere si agentii guvernamentale in sanatate, protectie sociala, prevenirea calamitatilor naturale, agricultura, energie, sectorul minier, reforma in sistemul judiciar si comunicatii.

Banca Mondiala se numara printre institutiile financiare internationale cu care Romania a semnat pachetul de asistenta financiara in valoare totala de aproximativ 20 miliarde euro.

Banca Mondiala ar urma sa acorde Romaniei, in doi ani, un miliard euro pentru reformarea sectorului public si a asistentei sociale.

Anul trecut, Banca Mondiala a acordat Romaniei primul imprumut de 300 milioane euro, iar al doilea, de 350 milioane euro, care trebuie aprobat tot anul trecut, a fost amanat din cauza crizei politice din Romania.