O delegatie a Comisiei Europene (CE) va sosi la sfarsitul lunii martie in Romania, pentru discutii privind viitoarele reactoare 3 si 4 pe care tara noastra urmeaza sa le construiasca la Cernavoda, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.
"Comisia Europeana a solicitat detalii tehnice si economice privind viitoarele reactoare pe care vrem sa le construim la Cernavoda. La unele din intrebarile lor vor raspunde specialistii de la EnergoNuclear, iar la altele proiectantul AECL. Canadienii de la AECL (Atomic Energy of Canada Limited) sunt cei care detin licenta de proiectare, pe partea de tehnologie, si la unele chestiuni numai ei pot raspunde, de-asta s-a intarziat un pic cu raspunsurile pe care CE le astepta", a precizat Budulan, citat de NewsIn.

Initial, reprezentantii CE trebuiau sa vina in Romania in decembrie 2009, vizita amanata pentru ianuarie 2010 si ulterior pnetru martie 2010.

Delegatia este formata din reprezentanti ai Directiei Generale de Transport a Energiei, a Comisiei Europene. Acestia vor sa vada exact cum si unde vor fi construite reactoarele 3 si 4, pentru ca apoi sa se exprime cu privire la acest proiect. Delegatia intentioneaza sa mearga la fata locului sa vada anvelopele deja existente la centrala de la Cernavoda. Totodata, membrii delegatiei se vor informa si in legatura cu situatia actuala a Unitatilor 1 si 2 a singurei centrale nucleare din Romania.

CE este interesata de stadiul proiectului reactoarelor 3 si 4, de finantarea care va fi folosita, precum si ce se va intimpla cu deseurile radioactive care vor rezulta in urma acestor noi reactoare si de personalul care va lucra acolo.

In prezent, se desfasoara faza de pre-proiect la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care dureaza 18 luni si ar trebui sa se incheie la 30 septembrie 2010.

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.

Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune cel mai probabil in 2017.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de patru miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.

Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati a inceput la 4 decembrie 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri