Salariile cadrelor didactice pe luna ianuarie au scazut, in medie, cu 200-300 de lei fata de cele de anul trecut, motiv pentru care multi angajati din invatamant au depus contestatii la conducerea scolilor, urmand ca acestea sa fie solutionate in instanta.
"Atat profesorii, cat si personalul auxiliar si cel nedidactic, au primit salarii mai mici luna aceasta. Scaderile au fost chiar si de 30%, in medie cam 200-300 de lei pierdut fiecare la salariu. Suntem nemultumiti, normal ca suntem nemultumiti. Am mai putini bani acum decat acum 30 de ani, cand m-am angajat. Am depus toti contestatii la directiune, nu o sa stam cu mainile in san", spune un profesor de la Liceul Traian din Capitala.

Potrivit sindicalistilor din invatamant, prin eliminarea diferitelor sporuri, salariile angajatilor din domeniu au scazut cu pana la 25%. Au fost eliminate sporuri ca fondul de premiere de 2%, salariul de merit de 15%, sporul de biblioteca de 15%, sporul de stabilitate de 15% si cel pentru conditii penibile, de 10% , in cazul personalului de curatenie. “Cei mai afectati sunt personalul nedidactic. Sunt platiti oricum cu sume care se apropie de salariul minim pe economie, iar acum primesc si mai putin. In cazul lor fiecare leu conteaza”, a declarat secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu, citat de NewsIn.

Diminuarile salariale vin din proasta interpretare a Legii unice de salarizare, intrata in vigoare la 1 ianuarie, dar si din faptul ca aceasta este incorect redactata, spun sindicalistii.

“Conducerile unitatilor de invatamant nu au tinut cont, cand au fost calculate salariile, de doua paragrafe ale legii, si anume 30 si 34, care prevad ca salariile din ianuarie sa nu fie mai mici decat cele din decembrie 2009, iar in cazul in care sunt mai mici, se pot face contestatii care intra in competenta ordonatorilor de credite. Noi am sfatuit personalul care a primit salarii mai mici sa conteste acest lucru la conducerea institutiilor de invatamant, urmand ca, daca in termen de 30 de zile nu se rezolva, sa ne adresam instantei”, explica secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop.

Afirmatii lui Pop sunt confirmate de textul actului normativ. "Incepand cu 1 ianuarie 2010, sporurile, acordate prin legi sau hotarari ale Guvernului, si, dupa caz, indemnizatiile de conducere, care potrivit legii faceau parte din salariul de baza, din soldele functiilor de baza, respectiv din indemnizatiile lunare de incadrare, prevazute in notele din anexele la prezenta lege, se introduc in salariul de baza, in soldele functiilor de baza, respectiv in indemnizatiile lunare de incadrare corespunzatoare functiilor din luna decembrie 2009, atat pentru personalul de executie, cat si pentru functiile de conducere. […] In anul 2010, personalul aflat in functie la 31 decembrie 2009 isi va pastra salariul avut, fara a fi afectat de masurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009", se arata in Legea unica a salarizarii.

De asemenea, in aceeasi lege se mentioneaza posibilitatea de contestare a salariilor primite: "Solutionarea contestatiilor in legatura cu stabilirea salariilor de baza individuale, a sporurilor, a premiilor si a altor drepturi care se acorda potrivit prevederilor prezentei legi este de competenta ordonatorilor de credite. Contestatia poate fi depusa in termen de 5 zile de la data luarii la cunostinta a actului administrativ de stabilire a drepturilor salariale, la sediul ordonatorului de credite. Ordonatorii de credite vor solutiona contestatiile in termen de 10 zile".

Legea unica a salarizarii bugetarilor, unul din cele mai controversate acte normative din ultimii ani, a intrat in vigoare la 1 ianuarie, anexe la aceasta lege urmand sa fie discutate pana la 30 iunie. Legea prevede, in principal, ca sporurile si alte indemnizatii ale bugetarilor sa fie incluse in salariul de baza, alte sporuri urmand sa fie acordate in limita de 30% din salariul de baza. Personalul din invatamant si profesorii debutanti raman in continuare cel mai prost platiti din sistemul bugetar, cu un coeficient de salarizare pornind de la 1,65, potrivit Legii unice a salarizarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri