Indicatorul referitor la situatia economica actuala a Romaniei s-a inrautatit, de asemenea. Acesta a scazut cu 7,4 puncte la -66,0 puncte.

Aproape doua treimi (62,5%) dintre analisti luau in calcul in februarie o reducere a ratei dobanzii cheie de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), mai arata studiul ZEW, citat de NewsIn.

La nivelul Europei Centrale si de Est (ECE), indicatorul ZEW-Erste Group Bank a scazut pentru prima oara dupa luna noiembrie pe fondul temerilor legate de situatia Greciei si de intarzierea revenirii economice din vestul Europei, ce ar putea afecta cresterea din regiune.

"Unul dintre motivele declinului ar putea fi discutiile actuale despre situatia financiara a Greciei", a declarat analistul Zew Mariela Borrel. Ea a amintit si de temerile legate de dificultatile bugetare din alte tari ale Uniunii Europene.

Indicatorul ZEW, ce reflecta asteptarile economice intr-un orizont de timp de sase luni pentru regiunea ECE, a scazut cu 38,6 puncte, dar a ramas pozitiv, la 20,5 puncte. Acest indicator este calculat lunar de ZEW (Mannheim), cu sprijin din partea grupului Erste Bank (Viena).