Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 9,32 miliarde euro (8,26 miliarde DST).

Conducerea FMI a aprobat de asemenea solicitarea Romaniei de a nu lua in calcul, in aceste evaluari, criteriul de performanta stabilit pentru arieratele statului la finalul lui 2009.

Programul FMI pentru Romania a fost aprobat pe 4 mai 2009, imprumutul total ridicandu-se la 12,91 miliarde euro (11,443 miliarde DST).

Aranjamentul permite statului acces la resursele FMI in echivalentul a 1.111% din cota Romaniei in cadrul Fondului.

"Punerea in aplicare a politicilor a fost solida, in pofida mediului politic si economic dificil. Cu toate acestea, eforturile permanente de punere totala in aplicare a programului economic raman esentiale pentru consolidarea stabilitatii macroeconomice si asigurarea bazei pentru o crestere economica puternica si sustenabila", a declarat John Lipsky (foto), director adjunct in cadrul FMI, in urma discutiilor din boardul executiv in privinta Romaniei.

El a adaugat ca, in pofida eforturilor recente de consolidare, Romania se confrunta cu provocari fiscale majore.

"Deficitul trebuie redus pentru a stabiliza ponderea in PIB a datoriei publice si pentru a respecta criteriile de aderare la zona euro. Tinta de deficit stabilita pentru 2010 impune un echilibru corespunzator intre acomodarea la situatia economica actuala in continuare problematica si obiectivele pe termen mediu de consolidare", a mai spus Lipsky si a adaugat ca strategia de ajustare presupune decizii politice dificile cu privire la cheltuieli, ce vor trebui aplicate cu tarie si constant.