"Este un semnal dat catre toate pietele ca Romania este pe drumul cel bun. Decizia boardului executiv al FMI arata seriozitate si stabilitate, ceea ce se va vedea in perioada care urmeaza intr-o crestere a increderii investitorilor si un acces mai usor pe piata de capital. Emisiunea de eurobonduri care se va concretiza in saptamanile care urmeaza va arata ca semnalul Fondului este unul pozitiv", a precizat reprezentantul Romaniei la Fondului Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu.

El considera ca perioada grea pentru asigurarea finantarii Romaniei a trecut, prin faptul ca aproape jumatate din suma de 2,45 miliarde euro va fi virata direct in trezorerie, insa a atras atentia Ministerului de Finante ca "este nevoie de un management mai atent al trezoreriei pentru ca finantarea si refinantarea imprumuturilor de pe piata interna si de pe cea externa sa fie mai predictibila".

Ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a reafirmat intentia Ministerului Finantelor Publice (MFP) de a emite eurobonduri in primul trimestru al acestui an, turul de prezentare a ofertei urmand sa inceapa in cel mult doua saptamani. Vladescu: Nu putem creste solid in lipsa avansului exporturilor

Deficitul bugetar convenit de Romania cu FMI pentru 2010 se ridica la 5,9% din Produsul Intern Brut (PIB), iar Tanasescu a precizat ca FMI nu a stabilit inca tintele trimestriale privind deficitul public. El a adaugat, insa, ca "Romania va atinge aproape jumatate din deficitul convenit pentru anul 2010 pana la data de 30 iunie, deficitul fiind impartit aproape in jumatate, cu o mica pondere in plus in cea de-a doua parte a anului".

Consiliul ministrilor de finante din UE a extins cu un an, pana in 2012, termenul limita pana la care Romania isi poate ajusta deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB), din cauza inrautatirii mai pronuntate decat se anticipa a economiei, potrivit recomandarii Comisiei Europene.

Tanasescu a tinut sa precizeze ca FMI nu a stabilit nici tinte trimestriale de crestere economica pentru Romania si ca nu crede ca somajul va atinge in acest an 10%.

"Este clar ca va exista o tendinta de crestere a somajului, insa nu cred ca va atinge doua cifre", a mai spus Tanasescu.
Boardul executiv al FMI a finalizat vineri a doua si a treia evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma carora institutia pune la dispozitie a treia si a patra transa din imprumut, in valoare de aproximativ 2,45 miliarde euro (2,18 miliarde DST).

Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 9,32 miliarde euro (8,26 miliarde DST).