Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat intr-un interviu acordat money.ro ca toate veniturile ar trebui impozitate, inclusiv cele din pensii, ca modalitate de a extinde baza de impozitare si de a majora ponderea veniturilor bugetare in produsul intern brut (PIB).
In prezent, pensionarii platesc impozit pe venit de 16% pentru partea de pensie ce depaseste 1.000 de lei, pensiile sub acest plafon fiind scutite de impozit.

"Exista diverse forme de venit in Romania, printre care si pensiile. Pensia este o depunere a fiecarui cetatean pentru un venit viitor. La momentul realizarii venitului, ar trebui ca intreg venitul sa fie taxat. Deci orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza", a afirmat Vladescu, fara a spune explicit daca se refera la impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei.

Pensia minima platita de stat este de 350 lei.

Ministrul a explicat ca, in prezent, statul roman nu impoziteaza pensia nici la momentul platii contributiei la sistemul public de pensii de catre angajati, nici ulterior, la incasarea pensiei de la stat, scrie NewsIn.

"Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordarii ei, lucru care e foarte frecvent in multe state din lume, dar nu o taxam la momentul platii. Deci scoatem din circuitul de taxare o suma foarte importanta care in toata lumea asta se taxeaza. Asa ajung alte state sa aiba venituri bugetare de 47% din PIB", a apreciat Vladescu.

Ministrul vrea o dezbatere publica pe aceasta tema, subliniind ca in Romania exista 3 milioane de platitori de contributii la pensii si 6 milioane de pensionari.

"Spunem acum ca am vrea o pensie care sa reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totala de 30% din PIB. E foarte greu sa-ti inchipui cum, avand atat de putini platitori si atatia beneficiari si o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva sa-ti plateasca 45%", a completat Vladescu.

Ministrul a subliniat ca posibilitatea extinderii impozitarii pensiilor trebuie gandita in contextul modernizarii intregului sistemul de taxe si impozite, in sensul cresterii coerentei acestuia.

In acelasi sens, el a amintit ca sistemul de asigurari de sanatate este in aceeasi situatie cu cel de pensii, in conditiile in care sunt sunt 18 milioane de beneficiari si doar trei milioane de platitori de contributii.

O alta sursa de venituri la buget ar putea fi sistemul de taxare a proprietatii. "Impozitele pe proprietate in Romania sunt fie inexistente, fie foarte mici, fie nu se platesc", a apreciat Vladescu.

El a repetat si intentia de a extinge impozitarea in agricultura si de a introduce acest sector in circuitul fiscal. "Impozitarea agriculturii: terenul agricol, munca in agricultura, produsul agricol. E o zona in care in mod cert Romania este deficitara", a mai spus ministrul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri