Intervenind de mai multe ori, Banca Nationala a pus piciorul pe frana * Pentru a obtine aceasta apreciere, BNR a atras de pe piata 200 milioane de euro * Momentul este propice unor miscari speculative
Dupa o saptamana in care cursul o luase la vale cu mare viteza, Banca Nationala a Romaniei a pus ieri piciorul pe frana. "Mult asteptata interventie a BNR a avut drept scop stoparea aprecierii accelerate a leului", sustin surse bancare autorizate. Numai in ultima saptamana, euro a pierdut 2.000 de lei, moneda europeana depreciindu-se zilnic cu cateva sute de lei.

Ieri, urmare a miscarii spectaculoase a BNR, cursul a urcat de la 35.515 lei/euro la 36.738 lei/euro, ceea ce inseamna o depreciere a leului cu 3,44%. Euro a castigat astfel, intr-o singura zi, 1.223 lei. "Banca Nationala a intervenit ieri, in mai multe reprize, de la deschiderea sedintei de tranzactionare, ultima operatiune de cumparare de valuta fiind realizata cu putin inainte de ora 16.00. Acest tip de interventie este in afara tiparelor, BNR cumparand valuta de pe piata in cinci valuri", ne-au declarat dealeri de la mai multe banci. Potrivit acestora, imediat dupa deschiderea sedintei de tranzactionare de ieri, moneda europeana a atins un minim de 34.700 de lei, dupa care Banca Nationala a inceput sa cumpere din surplusul de valuta de pe piata. Dupa primele doua operatiuni de cumparare, cursul a urcat la 37.000 lei, dupa care a coborat la 36.500 lei. Apoi, au mai urmat trei interventii, cursul inregistrand alte cresteri si scaderi. Surse bancare spun ca sumele atrase de pe piata de BNR au depasit 200 de milioane de euro. Si dolarul a castigat ieri 1.000 de lei in urma interventiei BNR, apreciindu-se cu 3,34%.

Interventia BNR are efecte pe maximum 3-4 zile

Spre deosebire de zilele anterioare, piata s-a mai calmat. Dealerii apreciaza ca vanzatorii de valuta vor fi mai reticenti, la gandul ca BNR poate sa mai intervina. "Pe piata este in continuare surplus de valuta. Daca Banca Nationala nu va mai face cumparaturi si in zilele urmatoare, interventia de astazi (ieri-n.r.) va avea efecte pe termen foarte scurt, 3-4 zile", ne-a spus dealerul unei banci. Pentru exportatori, aprecierea euro este un "balon de oxigen". Cei care au vandut valuta azi au avut de castigat. "Momentul este propice unor miscari speculative. Cei care au riscat, mizand pe interventia BNR, au castigat din diferenta de curs", spun dealerii bancilor, care nu exclud posibilitatea ca Banca Nationala sa intervina si in urmatoarele zile. Daca insa BNR nu mai intervine sa curete piata de surplusul de valuta existent in continuare, cursul isi va relua cresterea, avertizeaza dealerul unei banci.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri