Comenzile noi in industrie din Romania s-au diminuat in decembrie cu 12,1% fata de luna similara din 2008, declin ce a clasat Romania pe locul cinci in Uniunea Europeana la acest indicator, in timp ce pe ansamblul UE comenzile noi din industrie au crescut cu 6,3%, a anuntat miercuri Eurostat.AC
In zona euro, comenzile industriale noi au avansat in ritm anual cu 9,5% in decembrie, conform NewsIn.

Biroul european de statistica a centralizat date pentru 22 de state membre si a anuntat ca 13 state membre au inregistrat in decembrie cresteri fata de aceeasi luna din 2008, iar 9 au avut scaderi.

Cele mai mari cresteri ale acestui indicator au avut loc in Franta, de 20,4%, Slovacia, de 18,2%, si Finlanda, de 15,4%. In schimb, cele mai importante scaderi ale comenzilor industriale noi au fost inregistrate in ultima luna din 2009 in Irlanda, de 24,8%, Portugalia, de 15,6%, Estonia, de 13,2%, si Polonia, de 12,8%.

In decembrie, comenzile noi pentru bunuri de capital au crescut cu 8,7% in statele UE si cu 15,6% in zona euro, iar bunurile intermediare, cu 5,6% in ambele zone. Comenzile pentru produsele de uz curent au scazut cu 1,4% in UE, dar au avansat cu 0,6% in zona euro, in timp ce bunurile de folosinta indelungata au crescut cu 7,1% in UE si cu 0,2% in zona euro.

Fata de luna anterioara, comenzile industriale noi au scazut in decembrie cu 4% in Romania, fiind al saselea declin din UE in ritm lunar, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar, comenzile industriale noi au crescut cu 0,6% fata de noiembrie. In zona euro, cresterea a fost de 0,8%.

Cele mai mari cresteri fata de noiembrie au fost inregistrate in Franta (+17,1%), Lituania (+6,1%) si Letonia (+6%), in timp ce scaderile cele mai mari au fost raportate in Ungaria (-8%), Irlanda (-7,2%) si Olanda (-4,7%).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri