Fostul ministru al IMM-urilor, vicepresedintele PSD Constantin Nita, considera ca plata anticipata a impozitului pe profit va duce la inchiderea a peste 100.000 de firme in 2010, estimand ca zilnic peste 70 de firme isi opresc activitatea.

"Foarte multi din cei care deja platesc nu vor mai putea achita si alte taxe, iar firmele mici cu profit mic nu isi vor permite sa plateasca aceste impozite. Zilnic, 70 de firme isi inchid portile, de aici si estimarile mele", a declarat Nita, citat de NewsIn.

Conform noilor reglementari, din 2010, firmele vor plati anticipat impozitul pe profit. Firmele au obligatia de a declara si efectua trimestrial plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu rata inflatiei.

"Din pacate, guvernul ia o noua masura procriza si nu anticriza, asa cum ar fi normal. Plata anticipata a impozitului pe profit va duce la inchiderea a peste 100.000 de firme in 2010. In ritmul acesta, in urmatorii 2-3 ani, exista pericolul ca Romania sa nu mai aiba un sector al IMM-urilor, sector care, in majoritatea tarilor, reprezinta motorul economiei", a afirmat Constantin Nita.

Fostul ministru al IMM-urilor mai spune totodata ca acest impozit este fictiv si ca el arata faptul ca statul nu mai are de unde sa ia bani si ii ia de la IMM-uri, din sectorul privat. "Sumele date in plus la stat le vor putea recupera abia in 2011, numai dupa ce vor depune declaratia anuala de impozit pe profit, adica dupa 25 aprilie", a adaugat Nita.

"Firmele cu pierderi in 2009 vor plati impozit minim, iar cele cu profit vor credita statul", considera Nita.

PSD cere adoptarea de urgenta a unui program anticriza pentru salvarea IMM-urilor si repornirea economiei, program care sa inceapa cu amanarea deciziei de plata anticipata a impozitului pe profit si aplicarea ei incepand cu 2012.

De asemenea, programul prevede ca firmele care si-au suspendat activitatea
sa fie exceptate de la plata acestui impozit, stoparea controalelor abuzive la firme (aplicarea Legii Controlului Unic), precum si aplicarea de masuri anticriza pentru salvarea IMM-urilor (moratoriul, scutirea de CAS pentru microintreprinderilor cu un angajat pentru un salariu mai mic de 1000 ron etc.)Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
ANAF: Cei care isi platesc impozitele la timp ar putea fi recompensati