Din cauza propunerilor de schimbare a Codului Muncii, sindicatele vor protesta la fiecare prefectura din tara, dupa care vor organiza un miting in Bucuresti, urmat de greva generala.

Reprezentantii celor cinci confederatii sindicale : CNS "Cartel Alfa", BNS, CNSLR - "Fratia", CSDR si CSN Meridian spun ca modificarile propuse la Codul Muncii, atat de catre Guvern, cat si de catre patronate dezavantajeaza clar angajatul.

Bogdan Hossu, presedintele CNS "Cartel Alfa" spune ca propunerea ministerului Muncii surprinde lumea angajatilor.

"Nu se justifica schimbarea Codului Muncii, atata timp cat a existat crestere economica in acesti doi ani de cand este in vigoare actualul Cod al Muncii iar programele de reforma au continuat".

Nu in ultimul rand, Bogdan Hossu a amintit ca Agentia Americana a clasificat Romania pe locul 15 in ceea ce priveste atractivitatea pentru investitii, astfel ca patronatele nu au motive sa ceara modificare Codului Muncii.

Liderii confederatiilor sindicale au amintit ca patronatele au semnat fila cu fila actualul Cod al Muncii dupa negocieri de aproximativ patru ani.

Contractul de munca revizuit sau nu?

Unul din punctele arzatoare ale Codului Muncii este contractul de munca.

In prezent acesta se incheie pe o perioada nedeterminata si in mod exceptional pe o perioada determinata. Conform propunerilor de schimbare a Codului Muncii acesta se va incheia pe o perioada determinata.

"Daca se va intampla acest lucru, angajatul nu va mai putea lua un credit, de orice fel, pentru ca banca nu acorda credite persoanelor care sunt angajate doar pentru o perioada de timp", a exemplificat Bogdan Hossu.

"Angajatul va fi un iobag"

Noile propuneri avantajeaza clar angajatorul care poate sa dispuna de acesta ca de un "iobag" spune liderul de la "Cartel Alfa".

Bogdan Hossu se refera la propunerea cum ca angajatorul poate sa ceara neconditionat angajatului sa vina sa lucreze in timpul liber.

O alta propunere de neacceptat de catre sindicalisti este ca programul de lucru sa fie de 48 de ore pe saptamana.

Conform liderilor celor cinci confederatii prin dizolvarea contractului colectiv de munca, protectia angajatului este eliminata.

"Inainte de 1995, 180 de lideri de sindicat au fost disponibilizati, astfel nimeni nu mai putea sa vorbeasca despre drepturile angajatilor, nu vrem sa mai ajungem la acea situatie", spune Bogdan Hossu.

Vineri - intalnire cu Premierul

Reprezentantii celor cinci confederatii sindicale se vor intalni vineri cu Premierul si vor discuta problemele iscate de Codul Muncii.

Sindicalistii spun ca nu sunt de acord cu schimbarea unilaterala a Codului Muncii.

"Daca se doreste schimbarea Codului Muncii vrem sa ne asezam la masa negocierilor cu Guvernul si patronatele", spune Iacob Baciu de la CSDR.

Cele cinci confederatii sindicale reprezinta aproximativ 2,5 milioane de angajati.

Programul de proteste al sindicalistilor

21 februarie - 4 martie: pichetari ale prefecturilor in toata tara

7-18 martie: mitinguri in resedintele de judet

La mitingul organizat de Confederatia Europeana a Sindicatelor pe 19 martie, Marius Petcu spune ca vor fi prezenti peste 400 de sindicalisti ai CNSLR - "Fratia", care vor sustine o Europa sociala cu locuri de munca mai multe si mai bine platite.

Dupa mitingul european, se va organiza un miting in Bucuresti, urmat de greva generala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri