“ Luna februarie, cel putin primele 20 de zile din aceasta luna, nu a aratat o crestere a ratei somajului fata de ianuarie. Ma astept ca toata luna februarie sa aduca chiar o scadere a ratei somajului. De asemenea, daca economia romaneasca isi revine pana la sfarsitul anului, este posibil chiar ca rata somajului sa se pastreze in jurul valorii de 8%. Mai mult, nu cred ca cifra de un milion de someri vehiculata foarte mult in ultima vreme va fi atinsa in 2010, chiar daca va exista o crestere oarecare a numarului de someri”, a spus Mihai Seitan (foto), in cadrul unei dezbateri despre piata muncii in 2010.

In ianuarie, numarul de someri a crescut cu 31.599, pana la 740.982, nivel maxim al ultimilor sase ani si 10 luni, iar rata somajului a ajuns la 8,1%, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Numarul de someri a crescut deja in Romania timp de 19 luni consecutiv.

Potrivit estimarilor ministerului Muncii, in 2010 angajatorii de pe piata locala ar putea crea 40.000 – 50.000 de locuri de munca, pe fondul masurilor legislative adoptate de catre autoritati pana in prezent, cum ar fi sprijinirea firmelor care angajeaza someri, respectiv prelungirea masurii somajului tehnic.