Increderea in economie, printre ultimele din UE

Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a urcat in februarie cu 0,9 puncte procentuale fata de ianuarie, mai rapid decat pe ansamblul Uniunii Europene, unde avansul a fost de 0,2 puncte, insa Romania se mentine pe ultimele pozitii din UE dupa acest indicator.
Astfel, in a doua luna a acestui an, indicele a urcat in Romania la 80,9 puncte de la 80 puncte in ianuarie, singurele tari in care increderea este mai scazuta fiind Grecia (72,4 puncte) si Cipru (80,8 puncte). Pe ansamblul UE indicele increderii in economie a ajuns in februarie la 97,4 puncte, informeaza NewsIn.

In schimb, la nivelul zonei euro, indicele increderii a scazut dupa zece luni de crestere, cu 0,1 puncte, la 95,9. Indicele a scazut in sapte state membre ale UE, printre care si Franta, Italia, Portugalia.

In Romania indicele increderii in industrie a stagnat, cel in servicii a crescut cu 5 puncte, cel in consum a scazut cu un punct, in comertul cu amanuntul s-a imbunatatit cu sase puncte, iar increderea in constructii a scazut cu un punct.

La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a stagnat, cel in servicii a crescut cu 2 puncte, la fel ca si in constructii, in timp ce increderea in comertul cu amanuntul s-a redus cu doua puncte, iar cea in consum a scazut cu un punct.

La nivelul UE, gradul de incredere in economie este cel mai ridicat in Suedia (108,2 puncte), Danemarca (105,7 puncte) si Finlanda (102,8 puncte), potrivit raportului de conjunctura prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,6% în luna iunie
Setari Cookie-uri