Firmele vor continua disponibilizarile de personal in februarie, dar ritmul concedierilor ar putea incetini in industrie si in constructii, pe fondul unor asteptari mai bune pentru sectorul industrial si al atenuarii declinului sezonier din constructii.
"Perspectivele corespunzatoare celor doua sectoare analizate se vor mentine pe o perioada mai indelungata, in conditiile in care estimari similare au fost formulate si in cazul portofoliului de comenzi", arata sondajul publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), conform NewsIn.

Circa 45% dintre companiile industriale si 60% dintre cele de constructii mentioneaza influenta restrictiva a cererii asupra bunei desfasurari a activitatii de productie. De asemenea, un impact limitativ il are in continuare blocajul financiar, "acest factor avand o incidenta mai mare in constructii - o pondere de 32 la suta, fata de 19 la suta in industrie", se mai arata in sondaj.

Alti factori negativi sunt nivelul ridicat al ratelor dobanzilor bancare, evolutia cursului de schimb si insuficienta materiilor prime.

In februarie, investitiile din industrie vor fi la un nivel asemanator celui din intervalul precedent, in conditiile in care soldul conjunctural este aproape nul, iar stagnarea efortului investitional a fost estimata de mai mult de jumatate dintre respondenti, potrivit datelor bancii centrale.

In constructii, indicatorul va continua sa se diminueze, dar injumatatirea soldului conjunctural negativ sugereaza posibila atenuare a acestei traiectorii.

"Performanta economica a sectorului industrial se va deteriora comparativ cu perioada precedenta, soldul opiniilor coborand la -21 la suta. O evolutie negativa este anticipata si in constructii (sold conjunctural: -52 la suta)", se mai arata in buletinul de conjunctura al BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri