Bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat un usor excedent in prima luna a acestui an, de15,3 milioane lei, a precizat joi seara Ministerul Finantelor, a doua zi dupa ce un reprezentant al institutiei anunta un deficit de 0,03% din produsul intern brut (PIB).
Secretarul de stat Gheorghe Gherghina declara miercuri ca Romania a inregistrat in ianuarie un deficit bugetar de 0,03% din PIB.
In mod traditional, bugetul Romaniei inregistreaza excedente in primele luni ale anului, dupa care intra pe deficit. Astfel, in ianuarie 2009, veniturile au fost mai mari decat cheltuielile cu 1,64 miliarde lei, echivalentul unui excedent bugetar de 0,3% din PIB.

Potrivit Finantelor, veniturile bugetului general consolidat au scazut in prima luna din 2010 cu 6,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 14 miliarde lei, in timp ce cheltuielile au crescut cu 4,6%.

Finantele au dezvaluit ca veniturile din TVA s-au redus semnificativ, afectate si "de majorarea sumelor restituite, de la 511,1 milioane lei in ianuarie 2009 la 980,4 milioane lei in (ianuarie) 2010". "In termeni comparabili, fara luarea in considerare a sumelor restituite, reducerea incasarilor din TVA a fost de 13,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent", se spune in comunicatul ministerului.

Incasarile din impozitul pe profit au crescut in ianuarie cu 16,3%, impozitul pe venit a adus cu 8% mai putini bani, in timp ce incasarile din accize au avansat cu 13,2%, la 157,6 milioane lei, potrivit Finantelor.

Pe partea de cheltuieli, cele cu bunuri si servicii au crescut cu 7,9%, institutia punand evolutia pe seama "platii facturilor ajunse la scadenta din anul precedent". In schimb, cheltuielile de personal s-au redus cu 3,2% fata de ianuarie 2009, dupa ce guvernul a obligat personalul bugetar sa-si ia patru zile de concediu fara plata in decembrie, luna pentru care salariile s-au platit in ianuarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri