Romania s-a clasat in ianuarie pe pozitia a doua in Uniunea Europeana, dupa nivelul ratei anuale a inflatiei, de 5,2%, cu 1 punct procentual sub inflatia anuala a Ungariei, in conditiile in care cea din UE a fost de 1,7%, arata datele publicate de Eurostat.

Pe locul al treilea, intre tarile cu o inflatie ridicata, s-a clasat Polonia, cu 3,9%, potrivit datelor biroului european de statistica.

In schimb, Letonia, Irlanda si Estonia au inregistrat cele mai pronuntate deflatii anuale din UE, de -3,3%, -2,4%, respectiv -1%.

Romania s-a clasat, insa, pe primul loc din UE dupa cresterea medie a preturilor de consum din intervalul februarie 2009 - ianuarie 2010 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro. Nivelul de 5,4% a fost cel mai inalt din UE, Romania fiind urmata de Ungaria, cu 4,3%, si Polonia, cu 4%.

In zona euro, inflatia anuala a urcat la 1% in ianuarie,
de la 0,9% in decembrie, informeaza NewsIn.

Preturile de consum au crescut in prima luna a acestui an cu 0,5% in blocul comunitar, respectiv cu 0,8% in zona euro fata de luna anterioara.

Institutul National de Statistica a anuntat ca rata anuala a inflatiei din Romania a urcat in ianuarie la 5,2%, de la 4,74% in decembrie, peste asteptarile analistilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Un salariu minim european: realitate sau fantezie?
Setari Cookie-uri