Uniunea Europeana sustine cu aproape patru milioane de euro cresterea calitatii serviciilor de instruire si consultanta oferite întreprinderilor mici si mijlocii, prin Programul PHARE 2003, componenta Coeziune Economica si Sociala. Programul „Servicii de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor“, lansat recent de Ministerul Integrarii Europene, are scopul de a imbunatati competitivitatea IMM-urilor în perspectiva aderarii României la UE si beneficiaza de un buget de 3,8 milioane de euro.

Proiectul vizeaza îmbunatatirea sanselor IMM-urilor de a concura cu succes pe pietele europene dupa momentul aderarii. Prin derularea acestuia, finantatorii spera sa obtina o capacitate superioara a furnizorilor de servicii de afaceri de a livra consultanta la standarde europene, dar si o cerere sporita din partea IMM-urilor pentru astfel de servicii.


Retea nationala

Pâna la finalul proiectului, în noiembrie 2006, peste 800 de IMM-uri si peste 1.600 de manageri vor beneficia de o gama larga de servicii de afaceri, asistenta pentru accesarea programelor de dezvoltare finantate de UE, promovarea exporturilor prin identificarea de parteneri adecvati si asistenta de marketing, implementarea unor sisteme de calitate si a unor masuri de crestere a productivitatii etc. De asemenea, de asistenta oferita vor beneficia minimum trei companii de consultanta din fiecare regiune ai caror consultanti (cel putin sase persoane) vor fi instruiti prin acest proiect, în scopul îmbunatatirii si diversificarii capacitatilor lor profesionale. În plus, serviciile de consultanta oferite de aceste companii vor fi certificate în conformitate cu standardele specifice ale UE. Pâna la finalul proiectului, companiile de consultanta implicate vor dezvolta Reteaua Organizatiilor de Consultanta în Afaceri (ROCA), care va deveni o interfata pentru stabilirea de parteneriate între IMM-urile locale si potentiali parteneri, atât din alte regiuni de dezvoltare ale României, cât si din statele europene.

Asistenta britanica

Deocamdata, nu au fost elaborate metodologiile de selectare a participantilor la proiect, criteriile de eligibilitate urmând a fi publicate imediat dupa finalizare. Pentru a implementa acest proiect, Ministerul Integrarii Europene a încheiat un contract de asistenta cu firma britanica de consultanta Enterprise plc UK, de la care pot fi obtinute si informatii suplimentare privind modalitatile de participare a organizatiilor interesate, fie direct de la sediul consultantului (str. Grigore Taranu nr. 6, sector 5, Bucuresti, tel. 021-412.01.25 fax 411.39.19), fie prin e-mail, la adresa contact@consortium.ro.

Rezultate scontate

- 24 de furnizori de servicii de afaceri cu o capacitate sporita de a livra servicii de calitate
- 48 de consultanti si traineri calificati pentru IMM-uri
- 8 birouri regionale de sprijin pentru întreprinzatori
- Retea de Sprijin pentru Afaceri creata, cu strategie si unitati coordonatoare
- Un nou sistem de monitorizare si evaluare pentru serviciile oferite IMM-urilor
- 160 de persoane instruite pe subiecte legate de Programul Sectorial Operational pentru Competitivitate
- Rapoarte de evaluare asupra Furnizorilor de Servicii de Afaceri


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Reactiile politicului la anuntul ca BVB devine piata emergenta