Comisia Europeana ar putea aplica Romaniei corectii in valoare de 42 mil. euro pentru campania SAPS (schema de plata unica pe suprafata) 2007, iar autoritatile romane vor sa poarte negocieri pentru reducerea sumei la circa 2,2 mil. euro.

"Exista o propunere a UE de a aplica corectii de 10% din suma totala platita in cadrul campaniei SAPS 2007. Pentru SAPS 2007 Romania a platit in total 420 milioane euro", a precizat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru, la Branesti, la inaugurarea campaniei de primire a cererilor de plata pentru schemele si masurile de sprijin pe suprafata, potrivit agentiei NewsIn.

Totodata, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Sorin Faur, a declarat ca Romania va trimite o scrisoare de conciliere Comisiei Europene, prin care va solicita reducerea corectiilor de la 42 milioane euro la 2,2 milioane euro.

"Avem termen pana in 5 martie sa trimitem scrisoare, iar cu argumentele pe care le avem in spate rezultate din verificarile efectuate vom solicita reducerea corectiilor la 2,2 milioane euro", a spus directorul general al APIA, Sorin Faur.

Referitor la corectiile pentru campanie din 2008, Faur a spus ca se asteapta ca acestea sa fie mai mici, explicand ca erorile in declararile suprafetelor s-au redus considerabil.

Comisia Europeana a calculat, in conformitate cu prevederile comunitare, penalizari de 8.409.938 euro pentru depasirea termenului de 30 iunie 2008 de acordare a platilor la hectar pentru anul 2007, anunta in martie 2009 Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Pentru a nu fi penalizate, statele membre trebuie sa efectueze platile directe catre fermieri pana la 30 iunie. In cazul in care restantele de plata depasesc 4% din totalul subventiilor comunitare, se aplica o penalizare graduala, pentru fiecare luna de depasire a termenului, pentru sumele ce depasesc 4%.

Potrivit Regulamentului european, toate cheltuielile suplimentare efectuate fata de marja de 4% se reduc cu urmatoarele procente: cu 10% pentru o intarziere de pana la o luna, cu 25% pentru o intarziere de pana la doua luni, cu 45% pentru trei luni, cu 70% pentru patru luni, iar pentru o intarziere de mai mult de patru luni, cheltuielile se reduc cu 100%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Comisia Europeana a fost sesizata in cazul crimei din Caracal