"Exista o propunere a UE de a aplica corectii de 10% din suma totala platita in cadrul campaniei SAPS 2007. Pentru SAPS 2007 Romania a platit in total 420 milioane euro", a precizat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru, la Branesti, la inaugurarea campaniei de primire a cererilor de plata pentru schemele si masurile de sprijin pe suprafata, potrivit agentiei NewsIn.

Totodata, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Sorin Faur, a declarat ca Romania va trimite o scrisoare de conciliere Comisiei Europene, prin care va solicita reducerea corectiilor de la 42 milioane euro la 2,2 milioane euro.

"Avem termen pana in 5 martie sa trimitem scrisoare, iar cu argumentele pe care le avem in spate rezultate din verificarile efectuate vom solicita reducerea corectiilor la 2,2 milioane euro", a spus directorul general al APIA, Sorin Faur.

Referitor la corectiile pentru campanie din 2008, Faur a spus ca se asteapta ca acestea sa fie mai mici, explicand ca erorile in declararile suprafetelor s-au redus considerabil.

Comisia Europeana a calculat, in conformitate cu prevederile comunitare, penalizari de 8.409.938 euro pentru depasirea termenului de 30 iunie 2008 de acordare a platilor la hectar pentru anul 2007, anunta in martie 2009 Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Pentru a nu fi penalizate, statele membre trebuie sa efectueze platile directe catre fermieri pana la 30 iunie. In cazul in care restantele de plata depasesc 4% din totalul subventiilor comunitare, se aplica o penalizare graduala, pentru fiecare luna de depasire a termenului, pentru sumele ce depasesc 4%.

Potrivit Regulamentului european, toate cheltuielile suplimentare efectuate fata de marja de 4% se reduc cu urmatoarele procente: cu 10% pentru o intarziere de pana la o luna, cu 25% pentru o intarziere de pana la doua luni, cu 45% pentru trei luni, cu 70% pentru patru luni, iar pentru o intarziere de mai mult de patru luni, cheltuielile se reduc cu 100%.