Preturile productiei industriale erau in ianuarie cu 3,28% mai mari decat in ianuarie 2009, ca urmare a scumpirilor din distributia apei, salubritate si gestionarea deseurilor, din energie, precum si din industria prelucratoare, potrivit datelor provizorii ale Institutului National de Statistica (INS).

In noiembrie, preturile productiei industriale crescusera, in termeni anuali, cu 2,62%, pentru prima data dupa cinci luni de scadere, conform NewsIn.

In decembrie, cresterea anuala a preturilor la producatori a fost de 4,2%.

Astfel, preturile productiei industriale au inregistrat prima scadere, in termeni anuali, in iunie 2009, cu 0,03% fata de iunie 2008, in iulie au coborat cu 1,38% fata de nivelul din perioada similara din 2008, in august cu 1,13%, in septembrie cu 1,2%, iar in octombrie cu 0,66% fata de lunile similare din 2008, potrivit datelor Statisticii. In luna mai, ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 1,4%.

In ianuarie, pe sectoare de activitate, au fost raportate cresteri de preturi de 9,62% la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor si activitati de decontaminare, de 5,19% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, precum si de 3,09% in industria prelucratoare. Pe de alta parte, preturile din industria extractiva s-au diminuat cu 0,97%.

Pe mari grupe industriale, preturile au crescut cu 11,99% in industria energetica, cu 6,3% in industria bunurilor de uz curent si cu 5,46% in industria bunurilor de folosinta indelungata.

La polul opus s-au situat produsele din industria bunurilor intermediare, care s-au ieftinit cu 5,38%, si cele din industria bunurilor de capital, care s-au ieftinit cu 0,11%.

Fata de luna anterioara, preturile productiei industriale au crescut cu 0,96, potrivit datelor INS. Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna si cele pentru piata externa crescut cu 1,2%, respectiv cu 0,3%.

Pe sectiuni, preturile au fost in ianuarie mai mari cu 1,8% decat in decembrie la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 0,89% la industria prelucratoare si cu 0,34% la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare. In schimb, preturile produselor din industria extractiva au scazut cu 0,31%.

Pe marile grupe industriale, au fost inregistrate cresteri de preturi la produsele din industria energetica (3,18%), a bunurilor de uz curent (+0,62%) si a bunurilor de capital (0,01%), in vreme ce preturile produselor din industria bunurilor intermediare au scazut cu 0,34%, iar cele industria bunurilor de folosinta indelungata cu 0,25%.




Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »



Citeste si