Asa cum a anuntat deja Banca Nationala a Romaniei (BNR), Legea 348 a ôleului greuö prevede ca preturile si tarifele bunurilor si serviciilor vor fi afisate atit in moneda veche, cit si in moneda noua, incepind cu 1 martie 2005 si pina la 30 iunie 2006. Pare a fi o scapare a legii faptul ca negustorii nu sint obligati sa continue sa afiseze preturile duale cel putin pina la sfirsitul anului sau chiar pe toata perioada circulatiei paralele a celor doua monede. Un motiv puternic in favoarea afisarii duale este posibilitatea clientului de a determina cit s-a scumpit o marfa datorita ôrotunjiriiö pretului.

Pe de alta parte, romanii vor continua sa plateasca si in lei vechi in tot acest interval de circulatie dubla si ar fi fost mai usor pentru acestia sa vada pretul afisat in vechea moneda, nu sa piarda timp pentru a calcula. Aceasta ar fi trebuit sa fie preocuparea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC). Pe partea sa de responsabilitate, Ministerul Finantelor (MF) a emis o precizare pe care a publicat-o la finalul lunii decembrie in Monitorul Oficial (nr. 1247 din 23/12/2004), care regleaza chestiunea conversiei in lei noi a soldurilor initiale, a rulajelor si a soldurilor finale cuprinse de firme in balanta de verificare de la data de 30 iunie 2005.

Operatiunea de conversie se poate efectua prin rotunjirea sumelor la ordinul sutelor in plus pentru valori mai mari de 50 lei inclusiv, respectiv in minus pentru valori mai mici de 50 lei, urmata de impartirea la 10.000 (zece mii) a sumelor astfel rezultate, spune MF. Sau, adauga Finantele, conversia se poate efectua prin impartirea sumelor la 10.000 (zece mii), urmata de rotunjirea zecimalelor sumelor astfel obtinute la a doua zecimala (banul), prin adaos sau lipsa. Suma rezultata in urma impartirii ce depaseste 0,0050 lei noi inclusiv se rotunjeste la 0,01 lei noi, iar suma mai mica de 0,0050 lei noi se rotunjeste la 0 (zero) lei noi.

Daca valorile obtinute in urma conversiei valorilor din balantele de verificare a conturilor analitice la 30 iunie 2005 conduc la denaturarea semnificatiei economice a acestora, exista posibilitatea ca valorile soldurilor din balantele de verificare a conturilor analitice sa reprezinte numere cu mai mult de doua zecimale rezultate din operatiunea de conversie. Raspunderea pentru corectitudinea conversiei revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri