Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar si-a propus in acest an sa diminueze cu 10% arieratele fata de sfarsitul lui 2009, fara ca masurile de colectare sa duca la intrarea in insolventa sau la falimentul firmelor.

"Este vorba de arieratele fiscale, adica de obligatiile fiscale restante ale agentilor economici catre stat. Mi-am propus sa recuperez minim 10% din sumele restante aferente soldului de la 31 decembrie 2009, fara a declansa proceduri de insolventa sau faliment", a explicat Blejnar pentru NewsIn.

El a adaugat ca aceasta recuperare se va face prin cresterea capacitatii de colectare.

Blejnar vrea, in acelasi timp, ca in cazul acestor datornici contributiile aferente anului 2010 sa fie platite la timp, pentru a nu genera noi arierate.

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI), in noua scrisoare de intentie, sa elimine complet arieratele bugetului de stat fata de companii pana in aprilie 2011, dupa ce a ratat tinta fixata pentru finalul anului trecut.

Astfel, estimarile preliminare arata ca soldul arieratelor se situa la finalul lui 2009 la 1,5 miliarde lei, semnificativ peste nivelul tintit, de 910 milioane lei.

FMI a tratat, insa, cu indulgenta ratarea obiectivului pe arierate, aproband vineri alocarea transelor III si IV din acordul de finantare, in valoare de 2,45 miliarde euro, banii fiind deja virati la Banca Nationala a Romaniei (BNR) si la Ministerul Finantelor.

Motivatia guvernului pentru ratarea tintei privind nivelul arieratelor este ca acesta "s-a dovedit a fi mult mai mare decat se stia la momentul primei noastre scrisori de intentie".

FMI a fixat deja doua obiective trimestriale privind soldul arieratelor, care ar trebui sa scada la 1,27 miliarde lei la finalul lui martie 2010 si la 1,09 miliarde lei in 30 iunie. Pentru urmatoarele trimestre nu au fost fixate deocamdata tinte, ci doar niveluri orientative: 810 milioane lei la finalul lui septembrie si 480 milioane lei la sfarsitul acestui an.

Pentru a-si realiza obiectivul pentru acest an, guvernul promite ca va conditiona garantiile si transferurile suplimentare catre entitatile descentralizate de progresele acestora in reducerea arieratelor si ca va imbunatati procesul de rambursare a TVA.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Sorin Blejnar, fostul sef ANAF, condamnat la 6 ani de inchisoare