Sumele colectate anul trecut de inspectorii fiscali au scazut cu 6,4% fata de 2008, la 133,9 miliarde lei (31,58 miliarde euro), a declarat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar.
In 2008, Fiscul a incasat 143,1 miliarde lei din taxe si impozite.

"Sumele realizate, de 133,9 miliarde lei,
au reprezentat 99,97% din programul stabilit de M.F.P. Comparativ cu anul 2008, incasarile au scazut cu 6,4%, ca rezultat al contextului macroeconomic dificil", a precizat Blejnar, potrivit NewsIn.

Ponderea cea mai mare in totalul taxelor si impozitelor a avut-o taxa pe valoarea adaugata (TVA), de 40%, urmata de impozitul pe venit si salarii (22%) si accize (17%).

In ce priveste colectarea veniturilor prin executare silita, ANAF a mentionat cresterea cu 16% a numarului de somatii, cu 10,2% a numarului de conturi bancare poprite, respectiv cu 12% a popririlor la terti.

Pentru combaterea evaziunii fiscale, inspectorii fiscali au inaintat 7.916 sesizari penale, cu 41,1% mai mult decat in 2008. Valoarea estimata a prejudiciilor a crescut cu 45,6% fata de 2008, la aproximativ 1,37 miliarde euro.

Actiunile de inspectie fiscala i-au vizat, in special, pe contribuabilii cu potential ridicat de evaziune si frauda fiscala, selectati in baza analizei de risc, respectiv dezvoltatorii imobiliari, domeniile care au inregistrat pierderi, in anii de crestere economica (firme din constructii, societati comerciale implicate in tranzactii intracomunitare, companii care au raportat TVA de recuperat si nu l-au solicitat la rambursare, precum si firme care au efectuat tranzactii cu firme aflate in inactivitate fiscala ori in insolventa.

Daca anul trecut numarul verificarilor la firme a scazut cu 14,5%, in schimb obligatiile suplimentare stabilite pentru firme au crescut cu 32,6%, la 6 miliarde lei, masurile asiguratorii au sporit de peste 3 ori, la circa 2 miliarde lei, iar confiscarile, de peste 2 ori, la 96,9 milioane lei.

Pentru 2010, ANAF si-a propus reducerea numarului declaratiilor pe care un contribuabil trebuie sa le depuna, unificarea bazelor de calcul aferente contributiilor sociale si modificarea procedurilor privind distribuirea sumelor din contul unic, pentru eliminarea necorelatiilor existente.

De asemenea, institutia vrea sa simplifice procedura de utilizare a serviciului de declarare on-line pentru persoanele fizice si sa imbunatateasca procedurile de rambursare a TVA. In acest sens, vor fi trecute automat in categoria "fisc fiscal mic" deconturile prin care se solicita la rambursare sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei si va fi introdus un regim special de rambursare pentru exportatori.

In plus, contribuabilii mijlocii vor fi obligati sa depune declaratii fiscale, iar poprirea conturilor bancare ale debitorilor si a licitatiilor pentru vanzarea bunurilor imobile sechestrate ale debitorilor va fi realizata electronic.

Totodata, sistemul de administrare a creantelor persoanelor fizice va fi unificat cu cel de administrare a creantelor persoanelor juridice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri