Ce vor distribuitorii: Scumpiti gazele naturale!

Cei doi mari distribuitori de gaze naturale din Romania, E.ON Romania si GDF SUEZ Energy Romania, au solicitat ANRE majorarea cu 17% si respectiv 11% a pretului gazelor livrate populatiei, incepand cu 1 aprilie, au declarat surse guvernamentale.
“Acestia isi justifica solicitarile prin reglementarile existente si spun ca vor sa-si recupereze banii pe gazele naturale care le-au achizitionat”, mai spun sursele citate de NewsIn.

Contactat de Agentia NewsIn, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, a declarat ca autoritatea de reglementare nu a luat inca o decizie in acest sens.

“In prezent ne consultam cu toate institutiile fundamentale din tara, pentru a putea lua o decizie corecta: cu Banca Nationala a Romaniei, cu Institutul National de Statistica, dar si cu ministerele Economiei, al Finantelor si cel al Muncii. Oricum, gradul de suportabilitate al populatiei este mic, iar economia nu a repornit de asemenea maniera incat sa putem majora preturile la nivelul la care il cer distribuitorii”, a precizat Lificiu.

Pe parcursul anului trecut, ANRE a decis ieftinirea gazelor pentru consumatori de doua ori: la 1 mai 2009, ANRE a redus pretul cu 3% la factura finala de gaze, iar de la 1 iulie, cu 5%.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are rolul de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri