Romania a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut una din cele mai severe contractiii economice din UE, o situatie mai grava fiind doar in Letonia, potrivit estimarii preliminare publicate de Eurostat.
Romania nu a reusit sa iasa din recesiune in ultimul trimestru din 2009, iar situatia economica s-a inrautatit semnificativ fata de trimestrul III, in date raportate la trimestrul anterior, cand produsul intern brut (PIB) inregistrase o crestere de 0,1%.

Cele mai mari scaderi din trimestrul IV au fost inregistrate de Letonia (-3,2%), Romania si Grecia (-0,8%). Si Cehia, Spania, Italia, Cipru, Ungaria si Suedia au raportat scaderi ale produsului intern brut fata de al treilea trimestru din 2009.

Cel mai puternic avans economic a fost inregistrat de Estonia (+2,6%), Slovacia (+2%) si Polonia (+1,2%), in timp ce economiile Germaniei, Finlandei si Portugaliei au stagnat in ultimul trimestru al anului trecut.

La nivelul intregului bloc comunitar si la nivelul zonei euro, economia a avansat cu 0,1%, mai arata datele Eurostat, care a publicat statistici referitoare la 23 de state membre.

Fata de eceeasi perioada din 2008, economia Romaniei s-a comprimat in ultimul trimestru din 2009 cu 6,9%, al patrulea declin din UE, dupa Letonia (-17.9%), Lituania (-13,2%) si Estonia (-9,4%).

Singurul stat care a inregistrat o crestere a PIB fata de trimestrul al patrulea din 2008 a fost Polonia, cu un avans economic de 2,8%.
La nivelul Uniunii Europene, economia s-a comprimat cu 2,3% in T4, fata de aceeasi perioada din 2008, in timp ce economia zonei euro s-a contractat cu 2,1%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania, statul cu cea mai mare crestere de cheltuieli pe comunicatii