Pachetul de stimuli de 13 miliarde euro anuntat in februarie 2009 de guvernul Romaniei pentru contracararea efectelor crizei economice a fost "mai mult imaginar decat real", sustine Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Ca urmare a crizei, multe guverne au anuntat programe fiscale variate, care pareau expansioniste, dar care in realitate au avut un impact minor asupra economiei reale, se arata in raportul BERD.

"De exemplu, in Romania, guvernul a anuntat in februarie 2009 un pachet de stimuli de 13 miliarde euro, pentru a ajuta la contracararea celor mai rele efecte ale crizei. Ideea a fost sa aloce cea mai mare parte (peste 10 miliarde euro) pentru proiecte de infrastructura. Pana in prezent, stimulii au fost mai mult imaginari decat reali", sustin analistii BERD.

Potrivit acestora "putine proiecte au demarat, iar efectul asupra cresterii economice a fost neglijabil".

Scenariul de risc: Crestere economica de 0,2


Conform scenariului de risc al Guvernului, economia Romaniei va creste in acest an cu 0,2%, fata scenariul de baza, care arata o crestere a PIB de 1,3%.

Pentru 2011, conform scenariului de risc, cresterea economica va fi 1,4%, in timp ce potrivit proiectiei de baza, avansul ar fi de 2,4%.

„Contractia economica severa din anul 2009 a avut un impact semnificativ asupra pietei muncii iar in etapele initiale ale revenirii economiei in anul 2010 se asteapta ca avansul productiei sa se realizeze prin cresterea productivitatii muncii si nu prin cresterea angajarilor. In masura revigorarii cererii externe si consumului privat de bunuri si servicii, companiile utilizeaza capacitatile de productie in exces si intr-o etapa ulterioara realizeaza investitii si recruteaza noi salariati”, potrivit programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, proiect obtinut de Wall-Street.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Sefii agentiei FTSE vin in Romania dupa promovarea istorica a bursei