Cresterea varstei de pensionare la 64 de ani pentru femei si barbati ar putea fi un compromis acceptabil, in conditiile in care barbatii ies la pensie la 63,9 de ani, iar femeile ar putea ajunge gradual la aceasta limita, a declarat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
"Pe politica actuala, este evident ca se incurajeaza pe viitor iesirea la pensie ori pe caz de invaliditate, ori pe caz imbolnavire din cauza alimentatiei si a conditiilor proaste de munca", a afirmat Hossu, citat de NewsIn.

"Cred ca o varsta de pensionare de 64 de ani poate fi un compromis acceptabil intre Guvern si partenerii sociali, in conditiile in care barbatii ies la pensie la ora actuala la vasta de 63,9 ani, iar femeile pot sa ajunga la aceasta varsta gradual intr-un numar de ani", a completat el.

In prezent, vasta de pensionare a femeilor este de 58,9 ani.

Liderul sindical a declarat in fata senatorilor din Comisiile de munca din Parlament ca exista riscul ca in urmatorii 10-15 ani pensiile cumulate obtinute in urma contributiilor de pe pilonul I - sistemul public - si pe pilonul II - pensii private obligatorii - ar putea fi mai mici decat pensia obtinuta prin plata contributiei pe pilonul I, intrucat "modul de calcul al pensiei este bazat nu pe valoarea contributiei varsate, ci pe valoarea veniturilor impozitate".

"Daca s-a decis cresterea contributiei pe pilonul II, trebuia ca Guvernul sa asigure mentinerea contributiei pe pilonul I la acelasi nivel si nu sa-l scada proportional", a apreciat Hossu.

Presedintele Cartel Alfa a mai cerut parlamentarilor sa sustina, in cadrul dezbaterilor pe proiectul Legii unitare a pensiilor, reducerea varstei de pensionare a femeilor pe sistemul practicat in Uniunea Europeana, unde "varsta de pensionare se reduce cu fiecare an pentru fiecare copil pe care femeia l-a avut in crestere".

Reprezentantii sindicatelor s-au declarat nemultumiti si de cresterea pensiilor in functie de inflatie, masura care ar duce in urmatorii ani la scaderea puterii de cumparare a pensionarilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri