Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a spus marti ca obligatiile statului roman asumate prin acordul de imprumut cu FMI impiedica Romania sa angajeze un alt imprumut extern.
"Categoric nu vom putea apela la un imprumut extern in acest an. Nicio varianta luata in discutie pentru a face un nou imprumut nu este posibila. Nici la nivelul ministerelor, desi ne-ar folosi foarte mult sa ni se permita sa lucram pe credite externe, nu putem angaja astfel de imprumuturi, in conditiile in care avem un angajament fata de Fondul Monetar International si Banca Mondiala", a spus Elena Udrea (foto), la finalul intalnirii cu senatorii PDL pe care a avut-o in legatura cu proiectele de investitii ale ministerului sau.

Ministrul a aratat ca resursele Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului nu vor putea fi suplimentate nici printr-o rectificare de buget, desi nu este exclusa o recalculare a bugetelor unor ministere. "Va fi probabil o rectificare bugetara. Nu vad insa, in viitorul apropiat, o rectificare pozitiva pentru ministerul meu pentru ca sunt considerente care tin de veniturile la buget care, probabil, nu vor permite in luna aprilie, asa cum speram eu, o rectificare pozitiva la nivelul ministerului meu. Probabil in cazul altor ministere va fi o situatie diferita", a afirmat ministrul, citat de NewsIn.

Tocmai datorita fondurilor limitate alocate pentru programele de investitii, Udrea a convenit impreuna cu senatorii PDL sa se faca o ierarhizare a prioritatilor din fiecare judet astfel incat ministerul sa deruleze programe de maxim interes pentru locuitorii dintr-o anumita zona.

"Colegii senatori reprezentand cetatenii din colegiile din judetele lor sunt foarte interesati sa stie ce viziune are ministerul pentru investitiile din 2010. Am convenit ca modalitatea de lucru prin care sa ne punem de acord interesele sa se faca prin discutii cu fiecare judet in parte pentru ca senatorii stiu cel mai bine care sunt interesele locuitorilor din fiecare judet, iar noi stim bine ce buget avem si ce investitii putem face", a precizat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Dupa ce la nivelul judetelor vor fi stabilite prioritatile, decizia va fi luata la nivelul ministerului.

Presedintele Traian Basescu s-a declarat vineri un sustinator al Guvernului in optimizarea cheltuielilor cu functionarea statului, aratand ca, daca aceste masuri nu vor fi impuse, efectul ar fi ca Romania ar trebui sa faca un nou imprumut extern la finalul lui 2010.

"Imaginati-va ca in perioada urmatoare, Guvernul nu ar reusi sa ia niste masuri, pentru ca se opune o masa intreaga de propagandisti, pe la televiziuni si peste tot, dar sa ne imaginam ca Guvernul nu ar reusi sa impuna niste cheltuieli rezonabile de functionare a statului in care intra si cheltuielile de salarizare si cheltuielile cu sporuri inventate si tot cheltuielile cu soiul de avantaje speciale. Efectul ar fi ca la sfarsitul anului 2010 ar trebui sa facem un nou imprumut ca sa platim toate facilitatile de care au beneficiat categorii in mod nejustificat, spor de zambet in administratia locala, spor sa vina imbracat decent sau mai stiu eu, ca are o antena deasupra cartierului", a subliniat presedintele, aratand ca s-a mers prea departe cu "bucuria, cu veselia de a cheltui fara sa avem si responsabilitatea de a ne intreba de unde sursele de finantare".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri