Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a imbunatatit ieri seara de la 'negativa' la 'stabila' perspectiva de rating a Romaniei si a confirmat calificativul pentru imprumuturi pe termen lung in valuta la 'BB+'.
Insitutia isi motiveaza decizia prin reformele bugetare implementate de catre guvern.

Decizia vine la putin timp dupa una similara a altei mari agentii de evaluare financiara, Fitch, care a urcat de asemenea perspectiva de rating a Romaniei de la 'negativa' la 'stabila', in 2 februarie.

In urma deciziei, toate cele trei mari agentii de rating acorda Romaniei perspectiva stabila de rating, insa calificativele atribuite de S&P si Fitch (BB+) sunt fara recomandare de investitii ("junk"). Aceste doua agentii au retrogradat Romania sub categoria cu recomandare de investitii la finalul lui 2008.

Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care acorda rating investitional Romaniei, cu un calificativ 'Baa3' - ultima treapta de investment grade.

"Revizuirea perspectivei reflecta aprecierea asupra programului sustinut de reforma bugetara al Romaniei si estimarea noastra ca este probabil ca guvernul sa continue sa indeplineasca acordul stand-by cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, reducand astfel presiunile de finantare externa", a comentat decizia analistul Marko Mrsnik.

Guvernul de la Bucuresti are o tinta de deficit bugetar de 6,4% din produsul intern brut (PIB) in acest an, dupa standardul european ESA 95 (5,9% din PIB, dupa standardele romanesti), si estimeaza ca obiectivul poate fi atins "daca se va avansa cu reformele planificate in ceea ce priveste salariile (bugetarilor) si pensiile".

Analistii de la S&P estimeaza ca economia romaneasca isi va reveni usor in 2010, dupa contractia de 7,1% inregistrata anul trecut, "mai ales datorita revenirii cererii externe pe care o anticipam", in conditiile in care cererea interna va ramane slaba.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Handbal feminin: Victorie si calificare incredibila a Romaniei la CM