Interesul oficialilor europeni pentru modul in care sunt cheltuiti banii propriilor contribuabili va conduce la crearea unei institutii independente operational fata de Curtea de Conturi, Autoritatea de Audit, care sa se ocupe de fondurile acordate de Bruxelles dupa momentul aderarii. Pana atunci, Autoritatea, infiintata deja prin Ordonanta 22/2005, va face auditul fondurilor de preaderare. Preocuparea Comisiei Europene nu este lipsita de emotie, saptamana trecuta Inspectoratul General de Politie anuntand ca a descoperit mai multe infractiuni cu prejudicii in bani europeni, comise prin accesarea fondurilor din categoriile PHARE, ISPA sau SAPARD.

In urma acestor descoperiri s-au intocmit 43 de dosare, trimise Departamentul National Anticoruptie (DNA), cu un prejudiuciu de 4,13 milioane de euro si 7.000 de dolari. De altfel, Raportul de tara prezentat de comisarul Olli Rehn precizeaza clar ingrijorarile serioase pe care Comisia Europeana le are cu privire la slabiciunile structurale pe care le-a semnalat in domeniul managementului si controlului financiar, in special in ceea ce priveste fondurile comunitare.


In urma neregulilor constatate pe SAPARD, pana in prezent au fost reziliate 35 de contracte, ceea ce reprezinta 2,3% din totalul proiectelor contractate. In plus, exista 72 debitori (5,3% din totalul proiectelor contractate), dintre care 32 in 2004, iar ceilati 40 in 2005. Toate debitele din 2004, in valoare de 4,1 miliarde lei si o suma de 16 miliarde lei din cele 25 miliarde lei debite constituite pe 2005 au fost deja recuperate. Dupa aderare, Autoritatea de Audit, potrivit noii legi a Curtii de Conturi, care a trecut luni prin aprobare tacita de Camera Deputatilor, va efectua verificari selective asupra managementului si controlului programelor efectuate cu fonduri ISPA si cu fonduri structurale si de coeziune. In ceea ce priveste programele SAPARD, Autoritatea va certifica conturile anuale ale agentiilor nationale de implementare si va verifica existenta si corectitudinea elementului de cofinantare national. Legea prevede ca numarul maxim de posturi al Autoritatii va fi de 110, 53 urmand a fi angajati in 2005, iar restul in 2006. Dupa aderare insa, institutia se va ocupa de auditul mai multor proiecte, Romania urmand a primi fonduri de aproximativ 2 miliarde euro anual de la UE. Numarul de 110 este prevazut pentru perioada 2005-2006, perioada de preintegrare a Romaniei in UE, cand principalele instrumente financiare comunitare (ISPA si SAPARD) sunt mult sub nivelul celor 2 miliarde euro de care va beneficia Romania dupa aderare, a declarat unul dintre initiatorii legii, Dan Radu Rusanu, pentru Averea.

Personalul Autoritatii, condusa de Patru Rotaru, va fi selectat in cea mai mare parte din controlorii financiari care functioneaza in cadrul Curtii de Conturi. Sa precizam ca in cadrul Curtii de Conturi a functionat cu foarte bune rezultate o divizie care a avut ca obiect fondurile provenite din asistenta financiara acordata Romaniei de UE si care a constituit baza de plecare pentru Autoritatea de Audit, e explicat Rusanu. Salariul lor va fi insa mai mare cu 75% decat al celorlalti inspectori ai Curtii, ne-a declarat presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna. Motivul - pe langa salariul de inspector ei vor fi platiti suplimentar potrivit Legii 490/2004 privind stimularea financiara a personalului care gestioneaza fonduri comunitare.

Atributiile complete ale Autoritatii de Audit si ale Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice vor fi cunoscute numai dupa ce Guvernul va modifica in ianuarie legea achizitiilor publice, sustine fostul negociator sef al Romaniei cu UE, secretarul de stat Leonard Orban.

Fondurile SAPARD pentru 2005, cheltuite

Banii SAPARD alocati pentru 2005, 208 milioane euro, au fost consumati in totalitate, a anuntat ieri conducerea Agentiei. Ieri au fost aprobate plati in valoare de 13,5 milioane euro, acestea fiind ultimele plati aferente alocarii financiare pentru acest an. In total, din 2003 si pana in prezent, prin Programul SAPARD au fost acordate fonduri nerambursabile de 412 milioane euro beneficiarilor publici (consilii locale) si privati (persoane fizice autorizate, societati comerciale, asociatii) din Romania. Exista in continuare fonduri disponibile pentru plata proiectelor contractate, aceste fonduri provenind din acordurile financiare aferente anilor urmatori de alocare. Pana la finalul acestui an se vor mai efectua plati in valoare de aproximativ 30 milioane euro. Pana in acest moment au fost alocate fonduri SAPARD de 700 milioane euro pentru 1.829 de beneficiari privati si publici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri