Au venit banii amanati de criza politica

Comisia Europeana a deblocat a doua transa din imprumutul pentru Romania, de 1 miliard euro, dupa evaluarea pozitiva a masurilor implementate de autoritatile de la Bucuresti, in cadrul pachetului de finantare incheiat in martie 2009, potrivit unui comunicat al Bruxelles-ului.
"Sunt incantat sa admit ca Romania a indeplinit conditiile pentru cea de-a doua transa de la UE. Asistenta financiara din partea Uniunii Europene, FMI si a altor institutii financiare internationale a ajutat Romania sa depaseasca partea cea mai dificila a crizei economice si financiare", a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn (foto).

CE s-a angajat sa acorde Romaniei 5 miliarde euro, in cadrul pachetului de asistenta financiara de 19,95 miliarde euro negociat anul trecut. Prima transa de la CE, in valoare de 1,5 miliarde euro, a fost acordata anul trecut.

"Progresele facute in ce priveste consolidarea fiscala trebuie sa fie acompaniate de reforme structurale, inclusiv adoptarea si implementarea legii responsabilitatii fiscale si revizuirea legislatiei pensiilor", a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, citat in comunicatul transmis de Executivul european.

Comisia asteapta ca Romania sa implementeze reformele agreate in Memorandumul de intelegere si in documentul aditional semnate de autoritatile romane pe 18 februarie si de comisarul Olli Rehn pe 22 februarie in scopul deblocarii urmatoarelor transe.

CE considera ca documentul aditional atesta angajamentul autoritatilor de la Bucuresti pentru a implementa riguros programul de stabilitate macro-financiara, pentru a imbunatati administrarea fiscala, precum si pentru a adopta reformele structurale si ale pietei financiare conform calendarului convenit.

Aceste actiuni sunt necesare pentru a spori perspectivele pe termen mediu in ce priveste crearea de locuri de munca si cresterea economica a Romaniei, care sa permita diminuarea dezechilibrelor care s-au agravat ca urmare a crizei si sa ofere o sansa economiei romanesti sa prinda din urma economiile europene, subliniaza Bruxelles-ul.

Comisia Europeana precizeaza ca va continua sa colaboreze indeaproape cu autoritatile romane si FMI pentru a asigura implementarea cu succes a programului de reforme economice si o rambursare in timp util a imprumuturilor acordate in cadrul pachetului multilateral de asistenta financiara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Studiu: 1.500 și 2.000 de lei, bugetul pentru renovarea unei încăperi
Setari Cookie-uri