Fermierii ar putea beneficia de o reducere a accizei pentru motorina utilizata in agricultura, la 21 euro/1000 litri fata de acciza standard de 293 euro/1000 litri, in anii 2010-2012, pentru o cantitate anuala de 700 milioane litri, schema ce implica un efort bugetar de peste 800 milioane lei pe an.
Nivelul redus al accizei se va putea aplica pentru o cantitate totala anuala de motorina de 700,646 milioane litri, din care 597,2 milioane litri pentru sectorul vegetal, 99,7 milioane litri pentru sectorul zootehnic si 3,7 milioane litri pentru sectorul de irigatii.

Potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), schema de reducere a accizei la motorina se aplica prin acordarea de restituiri beneficiarilor. Sumele necesare se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul anual aprobat Ministerului Agriculturii pe perioada celor trei ani de aplicare, anunta NewsIn.

Diferenta dintre acciza standard si cea redusa reprezinta valoarea in lei si se determina anual, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent.

Pentru anul 2010, sprijinul financiar reprezentand diferenta dintre acciza standard de 293,215 euro/1000 litri si cea redusa de 21,00 euro/1000 litri, este de 272,215 euro/1000 litri, respectiv 1,162 lei/litru motorina (cursul de schimb valutar leu/euro utilizat la calculul accizelor pentru anul 2010 este de 4,2688 lei pentru 1 euro, stabilit de Banca Centrala Europeana in data de 1 octombrie 2009).

In proiectul ministerului se arata ca beneficiarii schemei sunt persoanele juridice si/sau producatorii agricoli individuali persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale. De asemenea, beneficiari pot fi forme asociative ale producatorilor agricoli, care exploateaza in conditiile legii, terenuri agricole sau efective de animale, si/sau executa lucrari de imbunatatiri funciare, in scopul obtinerii productiei agricole, si sunt inscrisi la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Cu ocazia fiecarei aprovizionari cu motorina, beneficiarii vor solicita documentele fiscale de vanzare (facturi fiscale), emise de furnizori pe numele beneficiarilor. Acestia se vor adresa Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura pentru determinarea si restituirea sumelor reprezentand diferenta de accize aferenta cantitatilor de motorina achizitionate in acest regim.

In vederea restituirii sumelor reprezentand diferenta de accize, beneficiarii vor depune, in maximum 60 de zile de la finele trimestrului pentru care se solicita restituirea, o cerere de restituire insotita de facturile fiscale justificative ale cantitatilor de motorina achizitionate, in original si copie.

Reprezentantii producatorii agricoli au cerut in repetate randuri reprezentatilor Ministerului Agriculturii reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, motivand ca fermierii romani trebuie sa se bucure de aceleasi facilitati ca si ceilalti din comunitate si explicand ca in majoritatea tarilor UE acciza la motorina utilizata in agricultura este redusa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri