Andreea Paul (Vass), consilierul pe teme economice al premierului Emil Boc, explica cauzele care au dus la criza din Grecia.
„Statul elen are o grava problema de credibilitate care a derivat din matrasirea unor date macrocontabilicesti, ceea ce a dus la o explozie a deficitelor fiscale si o cheltuire publica mult mai mare decat capacitatea economiei elene de a produce. In plus, statul elen s-a imprumutat excesiv si prost, expunandu-se nejustificat pe termen scurt. In aprilie-mai 2010 sunt nevoiti sa ramburseze circa 20 miliarde euro”, spune Andreea Paul Vass.

In cazul Romaniei, acest lucru s-ar fi putut intampla la sfarsitul anului 2008 cand “gradul de expunere a datoriei externe pe termen scurt a fost de aproximativ aceeasi valoare, 20 miliarde de euro”. Politica rationala de reducere a cheltuielilor publice, chiar sub presiunile sociale si politice date de alegerile prezidentiale, a eliminat in acest moment riscul de depreciere grava a cursului de schimb prin “contrabalansarea cu imprumutul contractat de la institutiile internationale (FMI si CE), la o rata favorabila a dobanzii”.

Situatia economica din Grecia i-a pus pe jar pe oficialii europeni dupa ce agentiile de rating financiar au scazut ratingurile suverane ale Greciei, din cauza cresterii excesive a datoriei publice (peste 120% din PIB in prezent, comparativ cu 30% din PIB in Romania) si a deficitului bugetar (de 12,7% din PIB in 2009 - adica de peste patru ori mai mare decat limita de 3% din PIB agreata de UE), cauzata in principal de nivelul foarte mare al economiei subterane si de risipa cheltuielilor publice.

Multe fonduri de investitii se asteapta ca datoriile Greciei generate de criza sa se raspandeasca si in alte tari si totodata, mai multi manageri de pe piata de profil considera ca problemele Greciei vor duce la destabilizarea monedei europene in zona euro, potrivit unui sondaj, informeaza Market Watch. Companiile Trim Tabs Investment Research si Braclay Hedge au condus acest studiu incluzand 61 de manageri, dintre care aproape 60% au spus ca datoriile Greciei vor avea repercursiuni asupra tarilor europene. Totusi, acestia nu si-au exprimat ingrijorarea vizavi de zona euro. Cercetarea a scos la iveala faptul ca 15% dintre managerii fondurilor cred ca stabilitatea zonei euro va fi afectata de criza din Grecia. Niciun manager din zona euro nu prevazuse acest scenariu, insa ideea nu este deloc straina printre managerii din Marea Britanie si Statele Unite.

Andreea Paul admite ca actuala "criza din Grecia reliefeaza, pe fond, problemele unei uniuni monetare lipsite de uniformitate si care nu dispune de un mecanism de supraveghere cu misiunea de a corecta dezechilibrele interne. Discutiile sunt provocatoare pentru ca un astfel de mecanism insotit de sanctiuni ridica, implicit, problema suveranitatii statelor membre din zona euro".

Bancile grecesti, afectate direct de situatia financiara de pe piata interna, sunt dependente de sprijin din partea BCE intr-o masura mai mare decat alte banci europene. Totodata, ele au expuneri semnificative si in Romania (19,6 miliarde euro).

Consecinta directa a evolutiei economiei grecesti ar putea-o reprezenta restrangerea activitatii grupurilor bancare in regiune, implicit a investitiilor elene care ar fi fost finantate de acestea (inclusiv in Romania). Totodata, nu este complet exclusa preluarea subsidiarelor sau a operatiunilor bancilor grecesti de catre alte grupuri bancare vest-europene aflate intr-o pozitie mai buna din punct de vedere financiar.

Autoritatile din Grecia s-au straduit sa reduca deficitul bugetar de 12,7% din produsul intern brut (PIB), cel mai mare din Uniunea Europeana. Guvernul grec a adoptat saptamana trecuta o noua serie de masuri de austeritate, ce vor permite economii suplimentare de 4,8 miliarde euro, au crescut TVA la 19% si reduc primele de vacanta ale bugetarilor cu 30%.

Chiar daca problema Greciei va fi rezolvata, exista riscul ca criza de solvabilitate sa se manifeste si in alte state precum Portugalia, Irlanda sau Spania, "nefiind sigur ca solutia aplicata in cazul Greciei poate fi transferata si la nivelul acestor economii" declara Andreea Paul.

Conform declaratiilor oferite de fostul presedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, cea mai grava perioada a crizei financiare din Grecia s-a incheiat, iar celelalte tari din zona euro nu se vor confrunta cu acelasi gen de probleme.


Andreea Paul (Vass) este doctor in economie, lector universitar la Facultatea de Relatii Economice Internationale a Academiei de Stiinte Economice, si consilier personal al Primului Ministru.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri