Fostul ministru al Muncii Marian Sirbu a declarat ca sustine ca in legea pensiilor sa se specifice ca pensiile au ca reper "maxim 45% din salariul mediu prognozat la inceputul anului", opinand si ca varsta de pensionare ar trebui redusa pentru femeile care au avut copii.
"Fiind pe cale de a constitui un partid pentru care socialul este esenta actiunii publice, dupa cum economicul este esenta actiunii private, am folosit acest prilej in care s-a discutat inclusiv despre prioritati legislative, pentru a discuta despre una din prioritatile legislative majore, legea pensiilor", a precizat fostul ministru social-democrat Marian Sirbu la finalul consultarilor de la Palatul Cotroceni, scrie NewsIn.

Sarbu a precizat ca a profitat de prezenta la discutii a sefului Executivului pentru a sublinia ca sunt unele lucruri incluse in proiectul legii pensiilor care pot fi discutate in continuare atit cu reprezentantii sindicatelor, cat si cu reprezentantii organizatiilor de pensionari. "Dupa opinia noastra, pastrarea calculului punctului de pensie avand ca reper acel 45% din salariul mediu pe economie poate sa pastreze stabilitate si sustenabilitate financiara pentru proiectul de lege si pentru intreg sistemul in conditiile in care textul final va suna <maxim 45% din salariul mediu prognozat la inceputul anului>. Va spun ca acest model este dupa parerea mea util chiar si pentru faptul ca rezulta din experientele de pana acum", a subliniat independentul.

Marian Sarbu a araat ca pana acum punctul de pensie a fosta calculat la 45% din salariul mediu doar doua luni in campania electorala, in anii trecuti, chiar daca nu erau ani de criza, punctul de pensie fiind calculat la un procent mai mic din salariul mediu. "Trebuie sa iesim din demagogie si sa spunem ca fiecare Guvern, fiecare majoritate trebuie sa justifice de fiecare data care este valoarea pe care o poate finanta la un moment dat. Fiind vorba clar de o criza economica, trebuie sa acceptam faptul ca acest punct de pensie nu poate fi intotdeauna 45%, cum nu a fost nici in momente in care nu eram intr-o criza economica atat de severa. Cred ca se poate iesi din acest blocaj printr-un plus de flexibilitate", a explicat Sarbu.

De asemenea, in ce priveste varsta de pensionare a femeilor, Sarbu a aratat ca legea ar trebui totusi amendata cu o scadere a varstei standard pentru femeile care au nascut unul sau mai multi copii. "Sper sa putem introduce in noua lege pentru a o face mai acceptabila pentru toate grupurile parlamentare si daca se poate votata in unanimitate", a spus Sarbu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri