Cine lucreaza in grupe speciale de munca se va putea pensiona la 52 de ani

Persoanele care lucreaza in conditii speciale de munca vor putea iesi la pensie cu pana la 13 ani mai devreme fata de varsta standard de pensionare, de 65 de ani, a declarat, ministrul Muncii, Mihai Seitan.
"Am convenit ca angajatii care lucreaza in conditii speciale de munca sa se poata pensiona mai devreme cu 13 ani decat varsta standard de pensionare (varsta de pensionare de 65 ani pentru femei si barbati la nivelul anului 2030, prevazuta in legea unitara a pensiilor n.r.)", a mentionat Mihai Seitan (foto), citat de NewsIn.

Legea unitara a pensiilor aflata in Parlament prevede ca angajatii care lucreaza in conditii speciale de munca pot iesi mai devreme cu maximum 10 ani fata de varsta standard de pensionare a femeilor si barbatilor ce va ajunge in 2030 la 65 ani.

Pe de alta parte, Seitan a adaugat ca in grupele speciale de pensii vor fi incluse si alte categorii de salariati ce nu sunt prevazute in legea unitara de pensionare dand drept exemplu mecanicii de locomotiva si personalul nenavigant din aviatie care nu pot lucra mai mult de 55 de ani.

"O sa avem o hotarate de Guvern ce va fi emisa cel mai probabil la mijlocul anului, odata cu adoptarea legii pensiilor in Parlament, pentru ca timp de sase luni, pana la intrarea in vigoare a noii legi, sa avem timp sa includem si alte categorii de salariati care lucreaza in conditii speciale de munca. Spre exemplu, mecanicii de locomotiva si personalul nenavigant din aviatie care nu pot lucra mai mult de 55 de ani", a explicat ministrul.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri