Consumul oficial de paine a scazut cu 7%

Evaziunea fiscala de pe piata painii a crescut in primele doua luni ale acestui an, ceea ce a dus la o scadere a consumului fiscalizat cu circa 7-8%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu.
"In primele luni din acest an, consumul fiscalizat de paine a fost mai mic cu 7-8%, comparativ cu perioada similara a anului trecut. De fapt, nu este o scadere a consumului real, ci o amplificare a economiei subterane", a explicat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (Rompan), Aurel Popescu, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, evaziunea fiscala afecteaza circa 60% din piata totala de panificatie, estimata la aproximativ un miliard de euro.

Popescu a adaugat ca, in prezent, patronatul lucreaza la o serie de masuri de redresare a pietei in 2010. "Vom face publice peste aproximativ doua saptamani o serie de masuri pentru redresarea consumului si avem sperante ca vom reusi sa crestem consumul de paine in acest an", a adaugat Aurel Popescu.

Acesta declara recent ca evaziunea fiscala de pe piata painii a crescut si pe parcursul anului 2009 cu circa 10%, ceea ce a dus la o scadere a consumului fiscalizat cu doua kilograme, pana la 23 kilograme/cap de locuitor.

Conform lui Popescu, consumul real de paine se ridica insa la circa 105 kilograme pe cap de locuitor pe an.
Cu cifrele exprimate de productia comercializata fiscal, consumul de paine din Romania este de peste trei ori mai mic decat media europeana, a mai spus presedintele Rompan.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri