Fondul de salarii corespunzator trimestrului I va fi majorat din sumele aferente trimestrelor II, III si IV, astfel incat profesorii sa primeasca sporul de 17%, iar in ceea ce priveste sporul de 33%, castigat de unii profesori in instanta, acesta ar putea sa fie scazut din salariile viitoare.
"In trimestrul I sunt cadre didactice care au luat salarii majorate cu inca 33% si nu au mai ajuns sumele prevazute pentru trimestrul I la alte cadre didactice nici macar sa-si ia acel 17%. Prin mandatul dat de dl. prim-ministru noi vom aduce din trimestrele II, III si IV sume si vom majora bugetul prevazut pentru trimestrul I ca sa putem acorda integral depturile salariale in trimestrul I", a declarat secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, potrivit NewsIn.

El a precizat ca, in acest moment, ministerele Finantelor si Educatiei evalueaza numarul cadrelor didactice care nu a primit salariile majorate cu 17%.

In ceea ce priveste majorarea de 33% acordata in unele cazuri prin hotarari definitive ale instantelor judecatoresti, secretarul de stat a precizat ca Executivul urmeaza sa elaboreze un nou act normativ, dupa discutiile care vor avea loc marti cu sindicatele.

Intrebat daca profesorii care au incasat deja majorarea de 33% vor primi mai putini bani in lunile urmatoare, Gherghina nu a exclus aceasta posibilitate. "Prin actul normativ pe care il discutam maine (marti, n.r.) cu partenerii sociali vom reglementa si modul de recuperare, sunt mai multe variante. Poti sa recuperezi si intr-o luna-doua, si intr-o perioada mai lunga", a spus el.

La insistentele ziaristilor, care doreau precizari daca ieri urma sa fie stabilita perioada in care va fi aplicata scaderea veniturilor, Gherghina a spus: "Exact".

Secretarul de stat a explicat ca, atunci cand a fost elaborat bugetul pe anul 2010, Guvernul a avut in vedere salarii care includeau doar majorarea de 17%.

"Deci in masa salariala prevazuta prin buget pentru anul 2010 au fost avute in vedere numai cresterile de 17% aplicate din noiembrie 2008. La unele judete, cum este si Buzau, instantele au acordat prin hotarari judecatoresti definitive si cresterea de 33%, care nu este prevazuta in bugetul pe 2010", a explicat el.

Parlamentul a adoptat in septembrie 2008 o Lege care prevedea majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%. O parte din aceasta majorare - respectiv 17% - s-a dat in noiembrie 2008, iar acordarea diferentei de 33% a fost amanata de Guvern prin acte normative succesive. Unele cadre didactice au obtinut insa in instanta majorarea de 33%.

La finalul saptamanii trecute, reprezentantii Guvernului au avut mai multe runde de negocieri cu sindicalistii din Educatie.

Finantele continua sa se imprumute

Trezoreria a imprumutat de la banci 900 milioane de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu discont, cu maturitatea la 12 luni, pentru care plateste un randament mediu de 6,43% pe an, in scadere fata de licitatia anterioara si sub nivelul dobanzii cheie, stabilita de BNR la 7% pe an.

Ministerul Finantelor Publice a vandut ieri certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la 12 luni, de 899,993 milioane lei (220 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu de 6,43% pe an, in scadere fata de licitatia anterioara. Trezoreria nu a mai platit un randament atat de scazut de mai bine de doi ani, mai exact din februarie de 2007, cand oferea un randament de 6,05% pentru titluri cu maturitatea la 6 luni.

Bancile participante la licitatia de titluri de stat de astazi au depus cereri de cumparare in valoare de 2,46 miliarde lei (601 milioane euro).

Sedinta fulger la Guvern

Guvernul s-a reunit ieri seara, in sedinta extraordinara, pentru a aproba Programul de convergenta, care ar urma sa fie evaluat miercuri de Comisia Europeana.

Comisia Europeana (CE) va evalua maine programele de stabilitate si de convergenta din noua state membre, printre care si Romania.

"Rolul programelor este de a permite statelor sa-si defineasca strategia pentru mentinerea sau atingerea unei situatii bugetare echilibrate sau excedentare pe termen mediu si de asigura o disciplina financiara riguroasa, prin supravegherea, efectuata de Comisie si de Consiliu a evolutiilor economice si bugetare in fiecare tara a Uniunii, conform Tratatului", se mentioneaza intr-un comunicat al CE.

Pe baza evaluarii Comisiei, urmata de un bilant al Comitetului economic si financiar, Consiliul examineaza programul fiecarui stat membru si isi exprima avizul. Acesta poate sugera anumite actiuni politice pe care statul in cauza ar trebui sa le puna in aplicare.

Statele membre din zona euro depun anual programe de stabilitate. Celelalte state membre ale Uniunii trebuie sa prezinte programe de convergenta. Scopul acestor evaluari este de a intari disciplina bugetara prin supravegherea si coordonarea politicilor bugetare in zona euro si in Uniune.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri