Romanii au consumat in luna ianuarie 39,05 milioane de cutii cu medicamente, volumul livrat de companii pe piata farmaceutica in prima luna a anului 2010 fiind cu 7,7% mai mic decat in aceeasi luna a anului trecut, potrivit companiei de analiza a pietei farmaceutice Cegedim.
Potrivit datelor Cegedim, scaderea e prezenta pe toate canalele de distributie - la nivelul farmaciilor scaderea a fost de 6,7% (la medicamente eliberate pe baza de prescr'+'iptie medicala scaderea a fost de 2,2%, iar la cele eliberate fara prescr'+'iptie de 14,5%), iar scaderea de la nivelul spitalelor - de 22% fata de aceeasi luna a anului 2009.

In prima luna a anului 2010 au fost vandute in farmacii 36,8 milioane de unitati de medicamente, reprezentand 94% din piata. Din totalul medicamentelor vandute in farmacii, 24 de milioane au fost medicamente cu prescr'+'iptie, iar 12 milioane medicamente fara prescr'+'iptie. In spitale au fost utilizate doua milioane de unitati de medicamente, potrivit NewsIn.

Potrivit datelor Cegedim, in luna ianuarie a continuat trendul de scadere a numarului de zile de tratament, performanta negativa care arata ca nivelul ingrijirilor, si implicit al tratamentelor aplicate in spitale, este in continua degradare, iar nevoile de tratament se indreapta "de nevoie" catre farmacii.

"In concluzie, scaderea accesului pacientilor la tratamentele din spitale pune presiune atat pe resursele cetatenilor, cat si pe farmacii. Situatia actuala, in care fie pacientii trebuie sa cumpere in numerar medicatia necesara, fie farmaciile trebuie sa astepte sapte luni pentru decontarea contravalorii medicamentelor este greu de acceptat si de mentinut", spune presedintele companiei de analiza a pietei farmaceutice, Petru Craciun.

Cegedim aminteste ca termenele de plata prelungite impuse pietei farmaceutice duc la cresterea datoriilor acumulate, estimate in prezent la peste o jumatate de miliard de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri