Romanii au consumat in luna ianuarie 39,05 milioane de cutii cu medicamente, volumul livrat de companii pe piata farmaceutica in prima luna a anului 2010 fiind cu 7,7% mai mic decat in aceeasi luna a anului trecut, potrivit companiei de analiza a pietei farmaceutice Cegedim.
Potrivit datelor Cegedim, scaderea e prezenta pe toate canalele de distributie - la nivelul farmaciilor scaderea a fost de 6,7% (la medicamente eliberate pe baza de prescr'+'iptie medicala scaderea a fost de 2,2%, iar la cele eliberate fara prescr'+'iptie de 14,5%), iar scaderea de la nivelul spitalelor - de 22% fata de aceeasi luna a anului 2009.

In prima luna a anului 2010 au fost vandute in farmacii 36,8 milioane de unitati de medicamente, reprezentand 94% din piata. Din totalul medicamentelor vandute in farmacii, 24 de milioane au fost medicamente cu prescr'+'iptie, iar 12 milioane medicamente fara prescr'+'iptie. In spitale au fost utilizate doua milioane de unitati de medicamente, potrivit NewsIn.

Potrivit datelor Cegedim, in luna ianuarie a continuat trendul de scadere a numarului de zile de tratament, performanta negativa care arata ca nivelul ingrijirilor, si implicit al tratamentelor aplicate in spitale, este in continua degradare, iar nevoile de tratament se indreapta "de nevoie" catre farmacii.

"In concluzie, scaderea accesului pacientilor la tratamentele din spitale pune presiune atat pe resursele cetatenilor, cat si pe farmacii. Situatia actuala, in care fie pacientii trebuie sa cumpere in numerar medicatia necesara, fie farmaciile trebuie sa astepte sapte luni pentru decontarea contravalorii medicamentelor este greu de acceptat si de mentinut", spune presedintele companiei de analiza a pietei farmaceutice, Petru Craciun.

Cegedim aminteste ca termenele de plata prelungite impuse pietei farmaceutice duc la cresterea datoriilor acumulate, estimate in prezent la peste o jumatate de miliard de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Romanii cheltuie in medie 80 de lei pe medicamente in fiecare luna
Setari Cookie-uri